Hagyomány

2022.02.02. 20:40

Még hat hétig tart a tél Phil, a pennsylvaniai mormota szerint

Még hat hétig tart a tél Észak-Amerikában Phil, a pennsylvaniai rágcsáló "mormotanapi" jóslata szerint.

Észak-Amerikából és a világ más tájairól több ezren gyűltek össze a Punxsutawney nevű pennsylvaniai kisvárosban február 2-án pirkadatkor a Gobbler's Knob nevű dombocskán, hogy megnézzék, Phil, a mormota odújából előbújva meglátja-e az árnyékát.

Amint Phil "üzenetét" bejelentették, az összegyűltek kántálva ismételték: "még hat hét"!

A néphagyomány szerint ha a mormota nem látja meg az árnyékát, korán jön a tavasz.

Tavaly online közvetítették a ceremóniát a világjárvány miatt, világszerte mintegy 15 ezren követték az eseményt. A Pittsburghtől 105 kilométerre lévő településen 150 kartonfigura helyettesítette a turistákat.

Az 1887 óta vezetett feljegyzések szerint Phil több mint százszor jósolt már hosszú telet. Tíz évről nem találtak krónikát. Két éve korai tavaszt "jósolt".

Lehet, hogy Punxsutawney Phil a leghíresebb mormota, de biztosan nem az egyetlen, és egy vetélytársa pont az ellenkező előrejelzéssel állt elő. A New York-i Chuck korai tavaszt vár a Staten Island-i kerületi ügyész, Michael McMahon szerint, aki a helyi állatkertből, azaz Chuck otthonából közvetített eseményen elnökölt.

"Nem látta az árnyékát. Korai tavaszunk lesz" - jelentette be McMahon.

Eric Adams, New York polgármestere nem vett részt a ceremónián, de videóüzenetében azt mondta: "Chuck már 1981 óta nagyon pontos előrejelzéseket ad. Azt hiszem, minden New York-i nevében mondhatom, Chuck, légy szíves, ne lásd meg az árnyékodat".

A mormotajóslás német eredetű hagyományát a Bill Murray és Andie MacDowell főszereplésével készült 1993-as Idétlen időkig című film tette világszerte ismertté.

Borítókép: A.J. Dereume, a helyi mormotaklub egyik gondozója kezében tartja Punxsutawney Philt, a pennsylvaniai kisváros időjós mormotáját Punxsutawneyban 2022. február 2-án (MTI/AP/Barry Reeger)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!