Egyperces

2008.09.20. 08:59

Elkezdődött a szarvasbőgés

<p>Miskolc - Az őszi erdők egyik legimpozánsabb eseménye a szarvasbőgés. Ilyenkor, szeptember közepén természetesen a Miskolci Állatkert szarvasbikáját is hajtja a vére, így ő is próbálja bőgésével elnyerni a tehenek kegyeit.</p>

A gímszarvas párzási ideje szeptembertől október végéig tart, ez idő alatt a kifejlett bikák bőgésükkel hívják fel a nőstények figyelmét. A bőgés ereje, hangmélysége a többi bika számára is fontos információkat közöl, ugyanis azok összefüggésben vannak a hang tulajdonosának fizikai erejével. A bikák agancsukkal csapnak össze, melynek végén a vesztes fél kimerülten eloldalog, a győztes pedig elnyeri méltó jutalmát: a párzási jogot a tehenekkel.

Az állatkert szarvasbikája – természetben élő társaihoz hasonlóan – elsősorban az alkonyati órákban hallatja hangját, melyre a park körüli erdőkben élő bikák is válaszolnak messzehangzó bőgésükkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!