Egyperces

2008.06.30. 06:03

Apró kérészek a Tiszán

<p>Rakamaz - Lassan egy hete kezdődött a tiszavirágzás Rakamaznál, de még mindig fel-feltűnnek az apró kérészek a Tisza vizén. Elcsíptük őket, nézze meg! <dia width="900" height="700" alt="Apró kérészek a Tiszán 2008.06.29."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Apr__k_r_szek_a_Tisz_n_2008_06_29_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Apró kérészek a Tiszán 2008.06.29." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-tiszaviragzas-tisza-keresz_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Tiszavirág

(állat, Palingenia longicauda Ol.), az álrecésszárnyu rovarok rendjébe, a kérészek családjába tartozó rovarfaj. Két pár szárnya egyenlő alkotásu, hártyás, gyengén recézett, világos-barna szinü. Farksertéi nagyon hosszuak, fehérek. Hossza 20-25 mm.; mellső szárnya 24 mm., tehát egyike a legnagyobb kérészfajoknak. Déleurópai állat, mely hazánkban különösen a Tisza környékén él és előidézője a Tisza virágzásának (flos aquae). Kifejlődve ugyanis csak néhány óráig élnek, mig t. i. a nőstények petéik lerakás által fajuk fenmaradását biztosítják. A petéből kikelő lárvák a vizben élnek vagy három évig, mialatt 20-szor is vedlenek. Az utolsó vedlés alkalmával valamely a vizből kiálló tárgyra, növényre kapaszkodnak fel és itt belőlük kibujik a kifejlődött szárnyas rovar, mig a levedlett lárvaruhájuk visszahull a vizbe. Miután iyenkor millió és millió állat fejlődik egy-egy éjjel ki, a vizeket roppant sok lárva, de meg elhalt állat is borítja. A viz felülete olyan, mintha apró fehér virággal lenne behintve. Innét mondják, hogy a «Tisza virágzik» és innét kapta az állat is a nevét. - T. botanikai értelemben a Tisza-mellékén néhol a sulyom neve.

Forrás: a Pallas nagy lexikona

Kapcsolódó cikkek:

  • Kérészek nyomában - Tiszavirágzás
    Felejthetetlen élményben volt részük azoknak a turistáknak, akik az elmúlt hétvégén Tiszakürtre látogattak. Kérészek nyomában 2007.06.11.

  • Üstö(kö)s fut végig a Tisza mentén
    Hídvégi Üstös Pált csak a Tisza nagyköveteként emlegetik a folyó mentén élők. Hogy miért? 2006-ban teljes hosszában átúszta, most 2008-ban pedig teljes hosszában végigfut a szőke folyó mentén. Hogy miért? Tudja meg a SZON-tól!  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!