Digitália

2023.10.17. 06:00

Hogyan tudjuk biztonságosan elrejteni a privát képeinket?

Felmérés szerint minden tizedik partner leskelődött már a másik fél mobilján vagy laptopján tárolt adataiba.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Bojan Milinkov

És persze nem csak az élettárs lehet túl kíváncsi, egy kolléga is turkálhat a vigyázatlanul lezáratlanul hagyott készülék könyvtáraiban.

Nem jó ötlet csupán a Google Drive-ra vagy az iCloudra hagyatkozni. Egyrészt ezek nyilvánvaló célpontok, másrészt pedig, ha valaki hozzájut a Google bejelentkezési adataiinkhoz vagy Apple ID azonosítóhoz, akkor már mindenhez hozzáfér, köztük az összes fényképhez, beleértve azokat is, amelyeket csak az Ön szemének szántak.

Biztonságosabb megoldás egy megbízható felhőalapú tárhely – mint az IDrive  –, amely lehetővé teszi egy saját titkosítási kulcs beállítását. Azzal csak mi tudjuk feloldani az ott tárolt fényképek, videók és dokumentumok zárolását.

Egy másik – egyszerű és ingyenes – lehetőség az intim képek tömörítése és titkosítása. PC-n például jó ötlet a 7-Zip használata. Elrejtendő mappánkat tömöríti jelszóval védett ZIP-fájlba. Ennek a nyílt forráskódú szoftvernek a letöltéséhez-használatához még csak fiókot sem kell létrehozni, nem kell regisztrálni vagy fizetnie érte.

PC

Nyissuk meg a 7-Zip programot, válasszuk ki a tömöríteni kívánt fájlt vagy mappát, majd kattintsunk a  Hozzáadás gombra. Miután elmentettük a könyvtárat a számítógépre, titkosíthatjuk. Ezt Windows PC-n így teheti meg:

  • Kattintson jobb gombbal a fájlra vagy mappára.
  • Kattintson a Tulajdonságok  >  Speciális elemre.
  • Jelölje be a Tartalom titkosítása az adatok biztonsága érdekében négyzetet.
  • Válassza az OK  >  Alkalmaz  >  OK lehetőséget.

Mac

A Disk Utility segítségével jelszóval védhetjük meg a mappákat Mac számítógépen. Ez úgy működik, mint egy ZIP-fájl, a Mac titkosítási módszerével. Így működik:

  • Kattintson a nagyítóra a jobb felső sarokban, és írja be a Disk Utility parancsot. Nyomja meg az entert.
  • A felső menüben kattintson a Fájl  >  Új kép elemre. Keresse meg a titkosítani kívánt mappát, és kattintson a Kiválasztás gombra.
  • Adjon nevet a mappának, és válassza ki, hová szeretné menteni.
  • A Titkosítás alatt válassza a 256 bites  lehetőséget a legerősebb titkosításhoz. Kattintson a Mentés gombra, majd állítson be egy jelszót.

Adjon időt a mappának a feldolgozásra! Ez eltarthat egy ideig, a fájlok méretétől függően.

Hogyan védjük meg a fényképeket iPhone-on?

Egyszerű módja a védelemnek a beépített Notes-Jegyzet alkalmazás használata. Csak a Lock Note funkciót kell aktivizálni.

A Notes alkalmazáson keresztül akár fényképeket is készíthet, így azok nem jelennek meg a mások által látható képei között. Nyissa meg a Beállítások  >  Jegyzetek menüpontot, majd csúsztassa balra a Mentés a fényképek közé kapcsolót a letiltásához.

A teszteléshez nyissa meg a Jegyzet alkalmazást. Hozzon létre egy új jegyzetet, koppintson a kamera ikonra, majd a fénykép vagy videó készítése elemre.

A jegyzetek zárolása az iPhone-jelkód vagy a Jegyzetek-jelszó használatával

Az iOS 16 verziójától kezdve két különböző módon zárolhatja a jegyzeteit. A jegyzeteket az iPhone jelkódjával zárolhatja. De egyedi jelszót is létrehozhat a Jegyzetekhez. Mindkét lehetőség az iCloud-fiókok végpontok közötti titkosításával védi az adatokat.

Ha az iPhone jelkódját használja, nem kell külön jelszót létrehoznia és megjegyeznie. Ha több Apple-készüléken is hozzáfér az iCloud-jegyzetekhez, mindig az adott készülék jelkódjával vagy bejelentkezési jelszavával oldhatja fel a jegyzeteket.

Privát fényképek biztonságos tárolása Androidon

Androidon a legjobb megoldás egy külön alkalmazás használata. Ha nincs külön gyári „Biztonságos mappa”, mint például a Samsung készülékein, akkor jó választás például a Keepsafe fotótároló.

Telepítése után válasszuk a Hozzáférés megadása lehetőséget, és hozzunk létre egy fiókot. Állítsunk be egy PIN-kódot, koppintson a  + gombra, majd az elrejteni kívánt Fényképek importálása  >  Importálás elemre. Mostantól privát képei nem jelennek meg a képnézegetőben: csak a védett Keepsafe-ben tekintheti meg őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!