Digitália

2023.06.06. 06:00

Bárkiről klónozni lehet egy virtuális barátnő másolatot

„Javaslom a pároknak, hogy fedezzék fel ezt a technológiát” – mondja Sascha Ludwig (borítóképünkön barátjával, Enias Cailliau-val), akit programozó partnere mesterséges intelligencia segítségével lemásolt.

MW

Forrás: Twitter/ Enias Cailliau

Enias Cailliau a Telegramon bármikor beszélget barátnőjével, Sachával: hangüzeneteket, SMS-eket és alkalmanként szelfit küld neki. De Sacha valójában nem az igazi, ő Cailliau valós barátnőjének mesterséges intelligenciával működtetett klónja, aki GirlfriendGPT-nek hívnak.

És Cailliau megosztotta a kódját az interneten, hogy bárki szabadon létrehozhassa saját AI barátnőjét. Akárkiről.

„Megszállottan érdekelt az OpenAI Large Language Model, izgatottan figyeltem, hogy miként lehet emberszerűen viselkedő hasonmásokat létrehozni, amelyek pont úgy viselkednek és reagálnak, mint az eredeti személyek” – meséli Cailliau. „Aztán láttam, hogy számos mesterséges intelligencia-barátnő-projekt felbukkant, de legtöbbjük zárt forráskódú, fizetős változat. Azért akartam elkészíteni a nyílt forráskódú verziót, hogy mindenki kedvére elkészíthesse a saját másolatát.”

A mesterséges intelligenciával működő barátnők létrehozása mind népszerűbb, ahogy a mesterséges intelligencia eszközök, mint például a GPT-4 fejlődnek és egyre hitelesebben képesek az élő személyeket megjeleníteni.

Nemrég itt mi is beszámoltunk, hogy Caryn Marjorie Snapchat influenszer AI barátnővé változtatta magát, és a Telegramon percenként egy dollárért a rajongók beszélgethetnek vele – bármiről, erotikus témákról is. Ez a chatbot gyorsan népszerű lett, több mint 70 000 dollárt termelt az első héten.

Azóta a Caryn AI mögött álló cég elindította Amouranth AI barátnős verzióját. Egy másik fejlesztő a ChatGPT-t és más AI-modelleket használta virtuális „feleség” létrehozására. A Replika szintén lehetővé tette prémium előfizetésért, hogy a felhasználók úgymond romantikus kapcsolatokat alakítsanak ki a chatbotjával. Ezek azonban mind fizetős alkalmazások, s a „barátnők” jól megkérik az árát a „barátságnak”.

Cailliau elmondta a Motherboardnak, hogy a nyílt forráskódú GirlfriendGPT-nek az elkészítéséhez először egy nagy nyelvi modellt épített fel, amelyet úgy alakított ki, hogy pontosan tükrözze barátnője, Sacha személyiségét. Ő a Google csevegőbotját, Bardot használta a személyiség klónozására. Ezután az ElevenLabs mesterséges intelligencia szövegfelolvasó szoftverrel létrehozta barátnője hangját. Szelfi készítőt is hozzáadott a kódhoz, amelyet a Stable Diffusion szöveg-kép generálóhoz kapcsolt, hogy képeket készítsen róla. Végül mindezt Cailliau a Telegramhoz kapcsolta a Steamship nevű alkalmazás segítségével – mellesleg ennél a cégnél dolgozik.

Cailliau azt mondta, azért használta a barátnőjét sablonnak, mert a legjobban ő ismeri a lány viselkedését.

 

Sokan nyugtalanítónak találják az ötletet, hogy egy emberi partnert igény szerint mesterséges intelligencival működő klónná alakítsanak. Cailliau azonban elmondta, hogy az igazi Sascha szívesen részt vett a projektben, és lenyűgözte, hogy klón készül róla. Abban azonban mindketten egyetértenek, hogy a bot hangja még nem igazán sikerült, kissé Siri-szerű lett.

A kész chatbot „nagyon menő”, de még dolgozni kell rajta, mondta az igazi Sascha.

Cailliau folytatni akarja a munkát, most a mesterséges intelligencia személyre szabott hosszú távú memóriájának fejlesztésén dolgozik, hogy az emberek tartalmasabb beszélgetéseket folytathassanak.

„Azt gondolom, hogy a mesterséges intelligencia társaságot tud nyújtani. Mindenki kaphat általa egy tökéletes emlékezőtehetségű társat, akivel megoszthatja és megvitathatja ötleteit.”

Cailliau kódja sikeresen terjed a GitHubon.

„Látom a jövőt – mondja – amelyben mindenkinek saját, személyes mesterséges intelligencia-társa lesz az eszközein. Ezek sokféle szempontból hasznosak lesznek, például üzletre, szórakozásra, játékra – és igen, a párkapcsolatokra is. Ez a fajta számítástechnika hamarosan nagyon-nagyon emberszabású lesz.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!