Digitália

2023.05.09. 06:00

Tudósoknak sikerült egy majom agyát összekapcsolni egy számítógéppel

A végső cél az emberi agy számítógépes támogatása. Jöhet a „szuperember”, de a rokkantak is képesek lehetnek robotkarjukat pusztán a gondolataikkal irányítani.

Forrás: Shutterstock

A kínai média pár napja, május 5-én arról számolt be, hogy a Pekingi Orvostudományi Egyetem Xuanwu kórházának idegsebészei sikeresen ültettek be majmokba intervenciós agy-számítógép interfészt (BCI). A BCI (brain-computer interface, azaz agy-számítógép interfész) jelentős fejlesztés, mivel más agyi implantátumoknál sokkal könnyebben, gyorsabban és kockázatmentesebben helyezhető el a páciensek agyában.

A kínai csapat szerint ez a világ első sikeres intervenciós BCI-kísérlete: a megoldás átment a nemzetközi, nem emberi, hosszú távú állati beavatkozás típusú számítógép interfész teszten – írja a Beijing Daily News.

A kísérletben az állat aktívan vezérelt egy mechanikus kart a gondolataival az agy-számítógép interfészen keresztül.

Forrás: Beijing Daily News

Az agy-számítógép interfész technológia átalakítja az EEG-jeleket vezérlőparancsokká, ezáltal segíti a motoros diszfunkcióban, például sztrókban és ALS-ben szenvedő betegeket a külvilággal való interakcióban és életminőségük javításában.

A BCI speciális csipekkel összeköti a beteg (a kísérletben egy majom) agyi tevékenységét a számítógéppel. Az elmúlt években felgyorsult a BCI kutatása például az Elon Musk által elindított Neuralink nevű startuppal, amelynek egyenesen az a célja, hogy „egyesítse az emberi agyat és a mesterséges intelligenciát”.

Még 2021-ből ismert a videó, melyben egy majom az agyába ágyazott csipet használva, csupán gondolkodással irányít egy játékot:

A BCI technológiának három fő típusa van: invazív BCI, nem invazív BCI és intervenciós BCI. Az invazív változat agyműtéttel közvetlenül az agyba ágyaz csipeket – ilyen a Neuralinké. A nem invazív BCI nem igényel sebészeti beavatkozást, hanem például elektródák, külső eszközök rögzítésével működik.

A Pekingi Orvostudományi Egyetem Xuanwu Kórházának idegsebészeti csapata az intervenciós BCI-t választotta. Az intervenciós BCI esetén felhasználnak egy elektroencefalográf szívstentet, minimálisan invazív műtéttel az agyba helyezve, s nem nyitják meg a koponyát a közvetlen agyi csatlakoztatáshoz. Bár az elektroencefalogramos mérés pontossága kisebb az intervenciós BCI-hez képest, sokkal kevesebb terhet ró az alanyra.

A Xuanwu Kórház idegsebészei elektroencefalográfot helyeztek el a majom agyi érfalán, és csak az állat gondolatait használva irányították a robotkart.

Az Interesting Engineering informatikai híroldal szerint Kína és az Egyesült Államok versenyez a BCI technológiai versenyében, s az Egyesült Államok számos BCI startupja, mint például az említett Neuralink, messze megelőzi Kínát az invazív BCI terén. A Xuanwu Kórház idegsebészeti csapatának sikere viszont Kínát az intervenciós BCI-technológia élvonalába helyezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!