Halálos figyelemmel

2022.06.16. 18:00

A gyilkos egy Apple AirTaget használt áldozata nyomon követésére

Különösen a szórakozott iPhone-felhasználók járnak jól a praktikus kis Apple AirTag használatával. Mások meg vigyázzanak.

A kis kütyü – darabja 12 ezer 990 Ft – ráakasztható poggyászra, kulcsra, távirányítóra, bármire, amit a tulajdonos nem szeretne elhagyni. A GPS nyomkövető segítségével pedig könnyedén megtalálhatja, hol van az elhagyott holmija.

Sajnos már egy éve, mióta az Apple bemutatta frappáns technológiai ötletét, ismert, hogy a nyomkövetővel vissza is lehet élni. Lehangoló történetek keringenek azokról az esetekről, mikor valaki rossz szándékkal egy AirTaget rejt el a mit sem sejtő áldozat táskájába, vagy kocsijába, s így méternyi pontossággal tudni fogja merre van a megfigyelt személy.

Bár az Apple a kütyü bemutatója óta többször javított az AirTag biztonságán, a nyomkövető továbbra is néha ijesztő helyzetekben bukkan fel. Történetében a legutóbbi, júniusi eset a legrosszabb.

Az indianai Gaylyn Morris, 26 éves nő egy, a barátja kocsijában elrejtett AirTag segítségével követte a hűtlen, szintén 26 éves Andre Smith-t egy indianapolisi bárba. Ott a pár és egy másik nő összeveszett, és mindannyiukat kirúgták a szórakozóhelyről.

Morris a bár előtt elütötte barátját az autójával. Ezután hátramenetben áthajtott Smithen, majd megint előrehajtott, hogy harmadszor is szándékosan elüsse. Smith belehalt a sérüléseibe.

A nő beismerte, hogy elhelyezett egy AirTag-et Smith autójának hátsó ülésén, a pohártartónál. Az iPhone-ját is lefoglalták, Morrist letartóztatták, és gyilkosság vádjával néz szembe.

Emberek, nem csupán tárgyak követése

Andre Smith meggyilkolása ismét rávilágít a GPS-nyomkövetőkkel kapcsolatos problémára: a nyomkövetőkkel emberek tudtuk nélkül is nyomon követhetők. Az utóbbi esetben az AirTag-et az áldozat autójában helyezték el, de az apró eszközök könnyen becsúsztathatók egy táskába vagy akár egy zsebbe is.

Az Apple már javított az AirTags működésén, hogy kezelje a zaklatással kapcsolatos aggályokat, s az iOS 15.4-gyel további újításokat is bejelentett.

A „Precíziós találat” segít az iPhone 11, 12 és 13 tulajdonosoknak kiszűrni az esetleges a nem kívánt követést az eszköz pontos beazonosításával, és a pontos helyével (távolságjelző és nyomravezető funkció). Így egy esetlegesen elhelyezett idegen eszköz könnyebben megtalálható lesz, s az ismeretlen AirTagek hangjelzése is hangosabb lett.

Az Apple weboldalán további részletes segítségnyújtás olvasható az esetleges biztonsági problémák elhárításáról. Ami persze alig segít a követett androidosokon, hiszen iPhone nélkül csak az AirTag hangjelzésére hagyatkozhatnak.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!