olvasói levél

2019.11.23. 17:24

Mikor is jöttek be a szovjet csapatok?

Évek óta (!) elhangzik a rádió és a televízió híradásaiban november 4-én egy téves mondat. Az idén így szólt: „63 éve ezen a napon jöttek be a szovjet csapatok Magyarországra.”

Fotó: illusztráció, Shutterstock

Nos, ez az állítás két okból sem állja meg a helyét! Először is 1944–45-ben, a II. világháború idején jött be a Vörös Hadsereg Magyarország területére, és „ideiglenesen” itt állomásozott évtizedekig. 1956-ban a magyarországi forradalom október 23-ai kitörésének hírére hatalmas haderő érkezett az itt lévő szovjet csapatok megerősítésére. Október 24-én reggel (!) már Hajdúböszörménynél dübörögtek a tankok. Aztán napokon keresztül jöttek éjjel-nappal. Úgy tudom, hogy 20 hadosztály érkezett: tankok ezrei, páncélautók, lőszert és vassisakos katonákat szállító teherautók, üzemanyagot vivő tartálykocsik vonultak végeláthatatlanul Magyarország útjain.

A Szovjetunió és a szocialista tábor akkori vezetője, Nyikita Szergejevics Hruscsov küldte ezt az óriási hadsereget a magyar szabadság leverésére. Budapesten napokig súlyos harcok folytak az utcákon. November 4-én hajnalban aztán általános támadásba lendült városainkban a túlerő, és természetesen győztek. De csak akkor! (Később a Szovjetunió sok kisebb-nagyobb országra esett szét.)

November 4-én kora reggel Hajdúböszörményben távoli ágyúdörgésre ébredtünk: a debreceni Főpostát és a laktanyát lőtték a tankok az általános támadás alkalmával. Azt hiszem, ezek alapján el kellene felejteni a fent idézett téves mondatot, miszerint november 4-én jöttek be a szovjet csapatok Magyarországra! A történelmi tényeknek megfelelően kell tájékoztatni az embereket a médiában!

Magi Zsolt László, Debrecen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!