Az év élőlényeivel ismerkedtek

2019.05.07. 12:09

Kutatva, tervezve tanultak

Társasjátékot is alkottak az év élőlényeiről a „kis Fazekas” diákjai.

Fotó: Káli Anna

Mint minden évben, szakemberek segítségével választották ki az év élőlényeit Magyarországon. Ennek legfőbb célja, hogy felhívják a figyelmet a környező élővilágra és megóvására, valamint, hogy szélesebb körben népszerűsítsék egy-egy adott terület flóráját és faunáját.

A Fazekas Mihály Általános Iskola hatodikos diákjai Káli Anna rajztanár vezetésével az órákon ismerkedtek az év élőlényeivel, a Föld napja alkalmából. Az „Ökoiskola” címet viselő intézmény diákjai először kutatási feladatokat kaptak, melyekben ismereteket kellett gyűjteniük az év növényeiről és állatairól. Az internetet böngészve ismerkedtek meg a gólyatöccsel, megtudhatták, hogy vörös-e a szárnya a vörös szárnyú keszegnek, milyen a havasi cincér és a magyar zergevirág. Kiderült, hogy bozontos-e a bozontos vargánya, hogy néz ki a foltos szalamandra, veszélyes vagy hasznos az eurázsiai hiúz, finom-e a sajmeggy, és miért az év fája a pécsi havi-hegyi mandulafa.

Fotó: Káli Anna

Ezután olyan társasjátékot is kellett tervezni és megrajzolni, mely a megismert élőlényekkel kapcsolatos. Fontos szempont volt a figyelemfelkeltő és ismeretterjesztő kérdéseken kívül a kivitelezés színvonala is.

– A gyerekek nagyon élvezték a feladatot, hiszen játszva tanulhattak és alkothattak is. Igazán figyelemre méltó alkotások születtek, melyeket a csoportok nagy izgalommal ki is próbáltak. Az iskola többi évfolyamának tanulói nagyon várják, hogy játszhassanak a művekkel – mondta el Káli Anna, aki megálmodta a projektet, és koordinálta a gyerekek munkáját.

KZE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!