Debrecen hírei

2019.01.03. 14:09

Tovább emelkednek a juttatások

Debrecen - Olyan változások várhatóak 2019-ben, amelyek megkönnyíthetik a családok életét.

Debrecen - Olyan változások várhatóak 2019-ben, amelyek megkönnyíthetik a családok életét.

– Az elmúlt évekre visszatekintve 2010 óta nem volt olyan esztendő, amely nem az áremelésekről szóló hírekkel indult volna – kezdte csütörtöki sajtótájékoztatóját Pósán László fideszes országgyűlési képviselő a debreceni Fidesz-székházban. – Ezekben a napokban a megszokottól eltérően egyre több juttatásról beszélhetünk, amelyek megkönnyítik a családok életét. A kormány 2018-ban lehetővé tette az első állami nyelvvizsga és a jogosítvány ingyenes megszerzését, valamint a csok jelentős bővítésére is sor került. A családi otthonteremtési kedvezmény bővítése 2019-ben is folytatódni fog – tette hozzá.

Nem csak a minimálbér emelkedik

Pósán László a csütörtöki sajtótájékoztatón a gyod, azaz a gyermekek otthonápolási díjának emeléséről is beszélt: 2019-től a juttatás összege 15 százalékkal emelkedik, 2022-ig pedig összesen 33 százalékos emelést tervez a kormány. A gyod folyósítása a korábbiaktól eltérően már nem függ a gyermek életkorától – tájékoztatott a képviselő, majd hozzátette: az ellenzék sürgette a díj emelését, viszont nem szavaztak, amikor arra került a sor.

Pósán László kifejtette, több intézkedés is kedvez idén a családoknak: ebben az évben a nyugdíjasok nyugdíjprémiumra és Erzsébet-utalványra is számíthatnak, valamint illetékmentessé vált az online átutalás abban az esetben, ha a tranzakciós összeg nem éri el a 20 ezer forintot. A minimálbér emelkedésének köszönhetően januártól a gyed maximális összege 2019-ben eléri a bruttó 208.600 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő egyetemi hallgatóknál 104.300 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 136.500 forintra emelkedik.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!