Debrecen hírei

2019.01.29. 12:40

Mindenki szívügye a fenntarthatóság

Debrecen - Az óvodában kiemeltnek tartják a környezeti nevelést.

Debrecen - Az óvodában kiemeltnek tartják a környezeti nevelést.

Az Örökös Zöld Óvoda oklevelet vehette át a Görgey Utcai Óvoda január 21-én Budapesten. A kitüntetést az az intézmény kaphatja meg, amely a környezettudatos magatartásminták, értékek és életviteli szokások átadására törekszik.

– Óvodánk 2009-ben nyerte el először a Zöld Óvoda titulust. Három év múlva be kellett számolnunk arról, mit valósítottunk meg a terveinkből, s ennek köszönhetően újabb három évre megújítottuk címünket. Így történt ez a harmadik alkalommal is, 2015-ben. A sikerek és mindaz, amit beépítettünk a pedagógiai programunkba, arra ösztönöztek, hogy 2018-ban induljunk az Örökös Zöld Óvoda megmérettetésen, s büszkeségünkre kiérdemeltük a nevet – mondta Erdélyi Edit Tünde, az óvoda vezetője.

– Programunk az egészséges életmód mellett a környezeti nevelést tartja hangsúlyosnak. Itt a város szélén, a Nagyerdő mellett adottak a feltételek, a Nyírerdővel és az Agóra élményközponttal is tartjuk a kapcsolatot, csoportfoglalkozásokra járunk, mert a gyerekeket élményekhez, tapasztalatokhoz szeretnénk hozzásegíteni.

Élmény és szemlélet

– Arra törekszünk, hogy a kicsik megismerkedjenek a zöld óvoda jegyeivel: komposztálót alakítottunk ki, érzékelőösvényt, napórát készítettünk, kis méretű szelektív gyűjtőket helyeztünk el az udvaron, ahová a gyerekekkel gyűjtjük a hulladékot, elemeket, létesítettünk gyógynövénykertet. Évente megrendezzük a zöld hetet, ahol kimondottan arra törekedünk, ne csak a gyerekek, hanem a szülők figyelmét is felhívjuk a környezetvédelemre. Megrendezzük a Semmiből valami névre hallgató pályázatot, ahol otthon a szülők a gyerekekkel együtt készíthetnek újrahasznosítható hulladékból tárgyakat, s ezeket aztán kiállítjuk az óvodában.

Mindent saját erőből valósítottak meg, „csak” az idejüket és elhivatottságukat használták fel. Erdélyi Edit kiemelte, a szülők nagy segítségükre voltak, de a dolgozók családjai is összefogtak például a komposztáló építésekor.

PtkI


[related-post post_id="4123667"]

[related-post post_id="4085471"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!