Debrecen hírei

2019.01.29. 16:42

Csábítanák a fiatalokat az agrárpályára

Debrecen-Pallag - Azé lesz a jövő, aki képes lesz a technika kínálta lehetőségeket megoldani.

Debrecen-Pallag - Azé lesz a jövő, aki képes lesz a technika kínálta lehetőségeket megoldani.

Az egykori pallagi öregdiákok is a jelenlegi tanulók elé álltak – mintegy segítve azok további pályaválasztását – a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma 3. szakmai fórumán, pályaorientációs napján kedden. Filep Miklós igazgató kiemelte, ez a szakma ünnepe, hiszen olyan elődöket – a szakma legjobbjait – köszönthetnek a falaik között, akik példaképpé válhatnak.

– A 21. században a mezőgazdaságnak kiemelkedő szerepe van és lesz az egészséges élelmiszer, az egészséges alapanyag előállításában. Tudják ezt az itteni diákok is, és lassan készen állnak erre a feladatra – fogalmazott az intézményvezető.

Technikai vívmányok

– Automatizáció, digitalizáció, robotizáció, integráció: sokat halljuk ezeket a szavakat, de tudjuk, hogy az egészet az ember működteti. Erre készüljetek! – szólt a diákokhoz Nagy István agrárminiszter, egykori pallagi diák.

A mezőgazdaság alapjaiban változott meg, az előttünk álló kihívásoknak meg kell tudnunk felelni.

– Gazdászembernek ritkán van módja, ideje ünnepelni. Most viszont hópaplan alatt az őszi vetés, szép lassan pótlódik a talajban a hiányzó csapadék, lehetőség van megállni, pihenni, tervezni – ennek jegyében nyitotta meg Filep Miklós, a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma vezetője a szakmai pályaorientációs napot kedden Pallagon. Mint kiemelte, az idei év az építkezésről szól.

A képzés feleljen meg

– Mottónk erre a tanévre: „megújulunk 2.0”. Megújulnak az iskola belső terei, továbbá a kollégium, sőt a mezőgazdasági szakképzés is teljesen. Erre készülünk, és valljuk be, ha ma már okos mezőgazdaságról, távérzékelésről, mezőgazdasági informatikáról, műholdról vezérelt helymeghatározásról szól a szűkebb szakmánk, akkor a mai képzési rendszert sürgősen ehhez kell hasonlatossá tenni. Mi erre a munkára készen állunk, s mindent, amit Pallag adhat, felajánljuk a tárcának tisztelettel, sőt, szeretnénk akár a változások zászlóshajója lenni. A diákoktól azt kérem, éljenek ma a lehetőséggel: kérdezzék, hallgassák az egykori kiválóságokat, legyenek azok mezőgazdászok, közgazdászok vagy sportszakemberek – szólt az igazgató.

Mintegy megerősítette a vezető szavait dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora: elárulta, hogy korábban az űrkutatásért felelős miniszteri biztossal egyeztetett arról, hogyan tud bekapcsolódni Debrecen a magyar űrtevékenységbe.

– Igen szép jövő áll önök előtt, akik itt mezőgazdaságtant, élelmiszertudományt, gazdaságtudományt, sportot tanulnak. Elmondhatom, hogy a DE multidiszciplináris jellegéből adódóan – és az eddigi statisztikák alapján – az itt végzettek 90 százaléka továbbtanul, zömük pedig egyetemünk valamilyen fakultásán folytatja a tanulmányait. Csodálatos elrendezése ez a világnak! Addig is fejlődjenek a problémamegoldásban, és számítsanak arra, hogy csapatban kell dolgozni, és innovatív szemlélettel álljanak hozzá a saját szakmájukhoz. Túlnépesedett a Földünk, hamarosan kimeríthetjük, ezért a technológiák fejlesztésében keressék a megoldást! – emelte ki.

A tudás „bankbetét”

– A tanórán ülve arra gondoljatok, hogy a leginkább kamatoztatható dolgok az életben azok, amit megtanultatok. Ez bír igazán vagyonnal, ez a jó befektetés. Sőt, a tudás által olyanra is képesek lehettek, amit itt nem tanultatok meg. Mindig késznek kell lenni ezért az új információk befogadására, tanulni fogtok egész életetekben. Ez egy bankbetét – így „biztatta” a balásházys diákokat Nagy István agrárminiszter, hozzátéve: óriási emberhiány van a szakmában.

Egykori alma materében igen büszkék a miniszterre, s ezt díszoklevéllel is kifejezték.

- Barak Beáta -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!