Debrecen hírei

2018.10.26. 11:52

Már most készüljön az influenzaszezonra!

Hajdú-Bihar - A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályára megérkeztek a térítésmentes influenza elleni oltóanyagok, melyek a háziorvosoknál igényelhetők.

Hajdú-Bihar - A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályára megérkeztek a térítésmentes influenza elleni oltóanyagok, melyek a háziorvosoknál igényelhetők.

Az influenza az influenzavírusok által okozott fertőző légúti betegség. Az egyik legjellemzőbb tünete a magas láz, amely a csecsemők, az idősek és a tartós betegségben szenvedők számára veszélyes: megterheli a szívet, a tüdőt, felboríthatja az anyagcserét (cukorbetegség), de ronthatja a vese-, máj-, és vérképzőszervi betegségben szenvedők állapotát is. Influenza megbetegedés esetén az immungyengeségben szenvedőknél (daganatos betegek), az időseknél, és a rendszeresen dohányzó személyeknél gyakrabban léphetnek fel további szövődmények: a hörghurut, vagy a tüdőgyulladás.

Az influenza vírus három típusba sorolható: A, B és C, melyek közül a szezonális influenzajárványokat az A és B típusú vírusok okozzák minden évben. Mivel az előző szezon megbetegedési adatait elemezve kerül meghatározásra az új oltóanyag összetétele, így azt minden szezonban újra be kell adatni.

A Magyarországon forgalomban lévő influenza elleni vakcinák élő vírust nem tartalmaznak, így megbetegedést nem okozhatnak, hanem „felkészítik” az immunrendszert az influenza elleni védekezésre.

Az oltás beadását követően csak igen ritkán léphetnek fel olyan nem kívánt mellékhatások, mint a láz, a fejfájás, vagy a helyi reakció (bőrpír, duzzanat az injekció helyén) - az oltottak mindössze húsz százalékánál jelentkezhetnek, és általában egy-két napon belül elmúlnak.

A Kormány döntésének köszönhetően a hatvan éven felüli, valamint egyes krónikus betegségben szenvedő személyeknek, a várandós nőknek, vagy akik a gyermekvállalást az influenzaszezon időszakára tervezik, az ápolást/gondozást nyújtó otthonokban, illetve egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt személyeknek, és az egészségügyi és szociális intézmények dolgozóinak idén is lehetőségük van térítésmentes influenza elleni védőoltás beadatására. Akik ezt nem tudják igénybe venni, azok a háziorvos által receptre felírt oltóanyagot vásárolhatják meg.

A védőoltást érdemes minél hamarabb beadatni, hiszen a védelem kialakulása 2-3 hetet vesz igénybe. A védőoltás beadásának lehetőségéről és annak pontos időpontjáról a háziorvosnál lehet érdeklődni.

A védőoltással nem csak önmagát, hanem a környezetében élőket is védi! – hangsúlyozza közleményében a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal.


[related-post post_id="4025768"]

[related-post post_id="4012405"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!