Debrecen hírei

2018.09.11. 14:20

Kiosztották az Égerházi Imre Alkotói Ösztöndíjat

Debrecen - Bécsi Bella, a Debreceni Református Dóczy Gimnázium tizenkettedikes diákjai kapta az idei díjat.

Debrecen - Bécsi Bella, a Debreceni Református Dóczy Gimnázium tizenkettedikes diákjai kapta az idei díjat.

Az ebből az alkalomból a Dóczy Dísztermében kedden tartott ünnepségen Égerházi Imre festőművész fia, Égerházi Péter újságíró elmondta: a 14 éve létrehozott alapítvány eddig 16 tehetséges fiatalnak segített a művészeti pályán való elindulásban. (Néhány évben ketten vették át az elismerést.)

Égerházi Péter kifejtette: édesapja Hajdúhadházon született, de középiskolás korától Debrecenben élt és a megyeszékhelynek szerzett hírnevet, debreceni festőként tartották számon. Miközben Hajdúhadházon díszpolgári címmel ismerték el, és az ottani alkotóház az ő nevét viseli, Debrecenben kevés dolog emlékeztet rá. A 2001-ben buszbaleset következtében elhunyt Égerházi Imre halála előtt egy hangszalagra rögzített üzenetben azt kérte fiától, hogy segítsen a fiatal, tehetséges, szárnyait bontogató művészeknek. Ez egybeesett a Dóczy Gimnázium azon törekvésével, hogy ott galériát hozzanak létre.

Erős kísérőanyag

Amikor megláttam az alkotásokat, az első gondolatom az volt, hogy hoppá! Ennyire erős kísérőanyaggal még nem találkoztam. Biztos vagyok benne, hogy a díj jó helyre került”

- jelentette ki Égerházi Péter Bécsi Bella méltatásakor.

Hozzátette: nagyon jó érzés látni, hogy az Égerházi Imre Alkotói Ösztöndíjat elnyertek egy része később is komoly művészeti sikereket ér el. Például Lekics Lilian szerepelt a Tavaszi Tárlaton, sőt önálló kiállítása is volt már. Az első díjazott Hadházi Balázs pedig szobrásszá vált.

Grafika és portré

Bécsi Bella lapunknak elmondta: már óvodásként szeretett rajzolni. A dolog 12-14 éves korában akkor kezdett komolyra fordulni, amikor Potyók Tamás festőművésztől előbb magánórákat vett, majd az ő festőiskolájába kezdett járni. Buka Lászlóról, festő-rajztanáráról úgy nyilatkozott, hogy elsősorban neki köszönheti a grafit felfedezését. Leginkább grafikákat szeret készíteni, de a festészet sem áll tőle messze. Kedvenc témája az emberábrázolás, a portré.

– Nagyon jól esik az elismerés, hálás vagyok érte. Ezek szerint tényleg érdemes ezzel foglalkozni – fogalmazott.

Végül azt is megosztotta Bécsi Bella, hogy érettségi után a grafikához köthető, kreatív munkát szeretne végezni, de még az is lehet, hogy a rajztanári pályát választja.

A lány grafikáiból, festményeiből nyílt kiállítás a Kossuth utcai Dóczy Gimnázium 3. emeleti Dísztermében, illetve az előtte található folyosón látható szeptember 28-ig, hétköznaponként 8-tól 18 óráig.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!