Debrecen hírei

2018.07.09. 16:23

Mi legyen a Vezér utcai nyárfák sorsa?

Debrecen - Az egyik lakó úgy látja, hogy veszélyesek, a polgármesteri hivatal szerint semmi bajuk.

Debrecen - Az egyik lakó úgy látja, hogy veszélyesek, a polgármesteri hivatal szerint semmi bajuk.

Három nagy nyárfa kidőlésétől tart egyik, a debreceni Vezér utcán lakó olvasónk. Lengyel Zoltán arról számolt be, hogy az utca bal oldalán, a 2-4 számnál néhány éve esőlevezető csatornát építettek. Az árok ásása közben az útszegélynél elvágták a nagyjából 10 méteres nyárfák gyökereit. Aztán nem sokkal ezután felújították az ottani járdát, melynek során kiszedték a betont feltört gyökereket, vagyis a fák gyökérzetének a másik oldalát is alaposan megsértették.

Olvasónk szerint egy nagy széllel, esővel járó vihar esetén az elgyengített gyökerű fák így könnyen az arra járó gyalogosokra, lakóházakra, az útra, autókra dőlhetnek.

Lengyel Zoltán arról is beszámolt, hogy a polgármesteri hivatal úgy 15 éve azt ígérte neki, hogy a fehér vattaszerű termés miatt kivágják majd a szóban forgó nyárfákat.

Nem fognak kidőlni a példányok

Kérdésünkre most azt közölte a helyhatóság, hogy a Vezér utca 2-4. számú társasház előtt található 3 amerikai nyárfa egészséges. Lombozatukat korábban legallyazták. Törzseik kissé az út felé hajolnak, elváltozás azonban nem látható rajtuk.

Fotó: Matey István

A szakértő kifejtette: egy egészséges fa esetében a felső gyökérzet átvágása önmagában nem eredményezheti a fa kidőlését. Ezek a nyárfák a koruknak és a termőhelyi viszonyuknak megfelelő állapotban vannak, így eltávolításuk nem indokolt, azonban koronakönnyítő gallyazásukat előjegyezték.

Megkötik a port és oxigént adnak

A város szakembere megjegyezte, hogy a nyárfa magtermésein található vattaszerű repítőszőr nem vált ki allergiás tüneteteket, mivel nem tartalmaz allergizáló pollent, legfeljebb kellemetlenséget okoz évente nagyjából 2 héten át. Ezzel szemben a fa vegetációs időszakban rengeteg port köt meg és gyorsan növő lombozatával tisztítja a levegőt.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!