Debrecen hírei

2018.06.12. 08:35

A trilógia identitásképző elem a cívisvárosban

Debrecen - A Golgota tulajdonosa, Pákh Imre dönthet egy személyben arról, hogy újra lesz-e lepel a kép előtt.

Debrecen - A Golgota tulajdonosa, Pákh Imre dönthet egy személyben arról, hogy újra lesz-e lepel a kép előtt.

A debreceni városvezetés azt szeretné, ha a Munkácsy-trilógia egyben maradna és a továbbiakban is Debrecenben, a Déri Múzeumban lenne látható”

– válaszolta a Napló kérdésére Iván Aurél, a debreceni városháza sajtófőnöke. A Golgotával, a trilógiával kapcsolatban Debrecen vezetése állásfoglalása, szándéka felől tudakozódva a városházát kérdéseinkkel azután kerestük meg, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a múlt heti kormányinfón egy kérdésre válaszolva elmondta: az állam 10 millió euróért hajlandó megvenni Munkácsy Mihály trilógiájának Pákh Imre műgyűjtő tulajdonában lévő Golgotáját. Erről Kovács Zoltán kormányszóvivő azt mondta, hogy Pákhkal a tárgyalások még nem tartanak eladás-vásárlás stádiumában. Pákh kijelentette, hogy hamarosan letakarja a Golgotát, mert az egyik állami intézet megint elindította a kép védettségét, függetlenül attól, hogy ez ellen már van egy bírósági és egy kúriai döntés.

Továbbra is itt és együtt

– Debrecen költségvetése nem teszi lehetővé, hogy – sajtóhírek szerint – 3 milliárd forintot fordítson a festmény megvásárlására.

Az összeg túl nagy, de bízunk abban, hogy a Magyar Nemzeti Bank és a tulajdonos között megszületik a megegyezés”

– folytatta válaszát Iván Aurél. – A Golgota tulajdonosa, Pákh Imre dönthet egy személyben arról, hogy újra lesz-e lepel a kép előtt. Tavaly – mivel a múzeumok éjszakája rendezvény miatt ezrek látogattak el a Déri múzeumba – levetette a leplet a képről, amelyet azóta sem kellett visszatenni. A debreceni városvezetés mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy idén is látható legyen a trilógia, nemcsak június 23-án, hanem utána is.

A Munkácsy-trilógia Debrecenben identitásképző elem, a debreceniek büszkék arra, hogy itt látható a három festmény. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a továbbiakban is itt és együtt legyen látható a trilógia – zárta tájékoztatóját a sajtófőnök.

KZS


[related-post post_id="3886222"]

[related-post post_id="3884252"]

[related-post post_id="3883828"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!