Debrecen hírei

2018.03.02. 13:24

Többen érdeklődéssel várták a füvesembert

Debrecen - Telt ház fogadta Debrecenben a bükki füves­embert, Gyuri bácsit.

Debrecen - Telt ház fogadta Debrecenben a bükki füves­embert, Gyuri bácsit.

Hétfő délután a Füredi úti bevásárlóközpontban járt Szabó György, Gyuri bácsi, aki Bükkszentkeresztről utazott ide, hogy az érdeklődőknek előadást tartson a gyógynövények világáról. A 90 éves szakember korát messze meghazudtoló energikussággal beszélt kedvenc gyógynövényeiről, és válaszolta meg az egészségügyi problémákkal hozzá fordulók kérdéseit.

Az erős immunrendszerért

A téli hónapokban lemerült immunrendszert csipkebogyó, kakukkfű és fürtös menta teákkal erősíthetjük meg, olvasható a Györgytea közleményében.

Kitérnek arra is, hogy akár váltogathatjuk is ennek a három gyógynövénynek a fogyasztását, mindegyik kiváló hatással van az immunrendszerünkre. Ne feledjük, szemben a gyógynövényből készült teák többségével, a csipkebogyót ne forrázzuk, csak hideg vízben áztassuk 3-4 órán keresztül, mert a 60 °C feletti vízben a gyümölcsben található C-vitamin elbomlik. Ezeket a teákat hígítva már 2 éves kortól gyerekeknek is adhatjuk.

De mit tegyünk, ha a megelőzéssel elkéstünk, és már a köhögés, a nátha, a láz jelei mutatkoznak? A bodza izzasztó hatású gyógynövény, ezzel segíti a gyógyulási folyamat felgyorsulását. Akárcsak a szörphöz, gyógyteához is a bodza virágát használjuk fel – tanácsolják.

Segítő gyógynövények

Makacs nátha esetén az inhalálás ad megkönnyebbülést a betegnek. Az inhalálásra előkészített vízbe számos gyógynövényt tehetünk, amelyek mind a légutak megtisztításán dolgoznak, így a széles körben ismert kamilla mellett bodzát, fürtös mentát, szurokfüvet és kakukkfüvet is.

Az elhúzódó köhögésnek is számos gyógynövény lehet hatékony ellenszere. Arra azonban ügyeljünk, hogy száraz köhögés ellen bodzavirágot, szurokfüvet vagy apróbojtorjánt használjunk, hurutos köhögés esetén pedig például hársfavirágból vagy kakukkfűből készített teát igyunk.

A nőket gyakran érintő kellemetlen probléma a felfázás. Ha megelőznünk nem sikerül, a gyulladáscsökkentő gyógynövényekből készült teák segítenek, hogy mihamarabb túlléphessünk ezen a kellemetlenségen. A cickafarkból készült tea számos más női betegség ellenszere is, de ugyanígy segíti a gyulladás megszüntetését a kamilla és a diólevél is.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!