2018.03.08. 18:21
Főzni és nevelni művészet
Debrecen - Lukács Antal 1984 óta tanít élelmiszeripari technológiát az Irinyi János Szakgimnázium és Szakközépiskolában. Ebben az intézményben végzett, majd a főiskola befejezése után visszahívták tanítani.
Debrecen - Lukács Antal 1984 óta tanít élelmiszeripari technológiát az Irinyi János Szakgimnázium és Szakközépiskolában. Ebben az intézményben végzett, majd a főiskola befejezése után visszahívták tanítani.
– Az élelmiszeripari technológia nagyon fontos az emberek számára, hiszen az elfogyasztott ételeken keresztül a mindennapjaikat érinti. Ezen ételek előállításának a művészetét jelenti, olyan, mint maga a gasztronómia – és ezt tanítani fantasztikus dolog. Ahogyan a gyerekeket oktatni, nevelni is – vallja a szaktanár. Úgy véli, a szakmai ismeretek átadása mellett rendkívül fontos, hogy intellektuálisan is terelgesse a rá bízott diákokat.
Szerinte ma jóval nehezebb tanítani, mint húsz-harminc éve, de személyes példamutatással, saját tapasztalatainak átadásával lehet hatni a gyerekekre. Ha elmond valamit, azt kipróbálják, s látják, valóban úgy van, az hitelessé teszi őt a szemükben. Így például mindig szeretné bebizonyítani diákjainak, hogy érdemes tanulni; s ha megmutatja, olyanok, akik egykor maguk is az Irinyi János középiskolában végeztek, s üzletvezetők, sikeres vállalkozók lettek, igazolja állítását és pozitív példaként is szolgál.
Lukács Antal régebben nagyon szeretett sportolni, s – nem meglepő módon – ma is imád sütni-főzni.
Feleségével két felnőtt gyermekkel s egy gyönyörű, másfél éves unokával büszkélkednek.
HBN
A jelölt
Név: Lukács Antal
Kategória: tanár
Munkahely: DSZC Irinyi János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
[related-post post_id="3778728"]