Debrecen hírei

2018.03.05. 09:01

Fiatal vezetőt választott a hajdú-bihari huszárcsapat

Hajdú-Bihar - A csaknem három évtizeddel ezelőtt alakult hagyományőrző egyesületet Juhász Imre vezeti.

Hajdú-Bihar - A csaknem három évtizeddel ezelőtt alakult hagyományőrző egyesületet Juhász Imre vezeti.

Tisztújító közgyűlését tartotta a napokban a Hajdú-Bihar megyei Lovas és Huszár Hagyományőrző Sport és Kulturális Egyesület, ahol új elnököt és vezetőséget választottak a huszárok.

Sokat voltak Erdélyben

Az idén ősszel immár 30 éves megyei huszárbandérium ismert vezetője, Csontos János lemondása miatt új elnököt kellett választani a hagyományőrzőknek.

A távozó elnök nagy ívű leköszönő beszédében kitért arra, hogy nagyrészt az ő szervezésében valósult meg az elmúlt években több hatalmas lovas túra Erdélyben. Ezeken felül számos hazai, de még inkább erdélyi településen vívott ki nagy elismerést a hajdú-bihari huszárcsapat, hiszen 131 romániai magyar településen szerepelt nagy sikert aratva, a lovas bandérium. A nehéz, lovas huszár túrák során az egykori Magyar Királyi 2. Debreceni Honvéd Huszárezred emlékét ápolták a magyar katonai hagyományőrzők, akik Debrecenben is minden állami ünnepségen szolgálnak, már negyed százada – a Magyar Honvédség díszőreivel együtt…

Új emberekkel

Az egyesületként tevékenykedő csapat a közgyűlésen Juhász Imre hortobágyi lovas szakembert, tartalékos katonát, választotta meg az egyesület elnökévé.

A bandérium egyik alelnöke lett a fiatal, végzős egyetemi hallgató, kiváló lovas, és jó szervező, Horváth Csaba, Álmosdról. Ismét alelnökként szolgál tovább vitéz Szoboszlai Endre, aki immár negyedszázada segíti a huszárhagyomány-ápolást megyénkben. Ellenőrző bizottsági tagoknak választotta a tagság Hercz Tibort, Papp Józsefet, és vitéz Szabó Ferencet, akik a Magyar Honvédség korábbi tisztjei, vagy tiszthelyettesei voltak.

Még Csontos János most leköszönt egyesületi elnök indította útnak pár éve azt a megyei hagyományt, hogy a csapat aktívabb tagjai közül elismerik az „Év Huszárját”. A címet idén – az előző év áldozatos szolgálatáért – Bodnár Dániel huszárhagyomány-őrző hadnagy, hortobágyi lovas kapta meg – tájékoztatta szerkesztőségünket Szoboszlai Endre sajtófelelős.

HBN


Események 2018-ban

A huszárbandérium gyűlésén elhangzott, hogy a programszervezők figyelmét fel kell hívni arra, hogy számos eseménynek lesz évfordulója idén: 200 éve: Debrecenbe érkezett Simonyi óbester 200 éve: született Görgey Artúr honvédtábornok, hadügyminiszter 170 éve: kirobbant az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 100 éve: ért véget az első világháború 100 éve: gyilkolták meg gróf Tisza István egykori miniszterelnököt. 100 éve: átadták a Debreceni Egyetem épületét 30 éve: megalakult a hajdú-bihari lovashuszár csapat 20 éve: kezdődött a Simonyi Napok emléksorozat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!