Debrecen hírei

2018.03.13. 19:23

A hősök előtt tisztelegtek

Debrecen – Az idén is az elsők között emlékezett meg a Dr. Kenézy Gyula Baráti Kör Egyesület az 1848/49-es forradalom és szabadságharc áldozatairól a Hosszúpályi úton lévő emlékműnél kedden.

Debrecen – Az idén is az elsők között emlékezett meg a Dr. Kenézy Gyula Baráti Kör Egyesület az 1848/49-es forradalom és szabadságharc áldozatairól a Hosszúpályi úton lévő emlékműnél kedden.

A cívisváros sok szállal kötődik az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeihez.

Évek óta szokás, hogy a Dr. Kenézy Gyula Baráti Kör Egyesület megkoszorúzza az öt esztendeje felújított és azóta folyamatosan gondozott emlékművet. Szentgyörgyi János, az egyesület ügyvivője kifejtette, szeretné, ha az ünnepségük a hazafiság, a hősök iránti tisztelet, megbecsülés és a nemes lelkű debreceniek összefogásának ékes példája lenne.

Polyák András ezredes, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár törzsfőnöke elmondta: az emlékmű már régóta kegyeleti hely, őrzi a világosi fegyverletétel előtti nagy csatában elhunyt hősök emlékét.

Megőrizték a múltat

Az ezredes kijelentette: debreceniként méltóképpen kell megemlékeznünk az akkori eseményekről. 1848 januárjában a kormány öt hónapra Debrecenbe költözött, így a város az ország ideiglenes fővárosa, a szabadság őrvárosa lett. Az országgyűlés a Református Kollégium oratóriumában tartotta az üléseit, Kossuth Lajos a református Nagytemplomban mondta ki a Habsburgok trónfosztását, Magyarország függetlenségét.

Fotó: Molnár Péter

– A város lakossága önkéntesekkel és anyagiakkal is támogatta a kibontakozó szabadságharcot. Éppen ezért nem véletlen, hogy a cívisek teljes erejükkel próbálták megőrizni a kor megmaradt emlékeit, dacolva a rendszer kegyetlenségével. A ma látható obeliszk csak 1930-ban került erre a helyre, viszont a debreceniek addig is folyamatosan figyeltek erre a helyre, a hősi halottak sírjaira, amelyekről úgy tartották, hogy tündérek őrzik. Ma már egyre kevesebben ugyan, de még mindig életben tartjuk emléküket – hangsúlyozta.

- BR -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!