Gazdaság

2024.05.15. 16:22

A gazdasági blokkosodás ellenszerét keresték Debrecenben

A Makroszkóp rendezvénysorozat keretében tanácskoztak a szakemberek a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán. A fő téma a blokkosodás gazdasági hatásainak elemzése volt.

Nagy Emese

Könyvét mutatta be és előadást is tartott György László kormánybiztos Debrecenben

Forrás: Kiss Annamarie

A középosztály forradalma – meritokratikus stratégia a 21. századra című könyvét mutatta be szerdán György László gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán, a Magházban. A könyvbemutató után a Makronóm Intézet Makroszkóp elnevezésű rendezvénysorozatának cívisvárosi állomásaként a világgazdaságban tapasztalható blokkosodás hatásairól tanácskoztak a szakemberek a campuson lévő színházteremben. György László a Debreceni Egyetemen a blokkosodás negatív hatásairól is beszélt.

blokkosodás könyvbemutató György László Debrecen haon
A középosztály forradalma – meritokratikus stratégia a 21. századra című könyvét mutatta be György László kormánybiztos, majd előadást tartott a blokkosodás témájában tartott tanácskozáson
Forrás:  Kiss Annamarie

A blokkosodás negatív hatással lehet az inflációra és a gazdasági növekedésre

Az eseményen elhangzott, hogy a blokkosodás következtében a jövőben nehezebb lesz biztosítani a globális közjavakat, és negatívan hathat a világgazdaság működésére is: növekszik az instabilitás a pénzügyi piacokon, csökken az országok közötti FDI-áramlás (FDI: külföldi működőtőke beruházás – a szerk.), és meggyengülnek a technológiai együttműködések. Mindemellett a nyersanyagpiacok széttöredezése negatív hatással lehet az inflációra és a gazdasági növekedésre mindkét blokkban. A blokkosodásnak hosszú távú nyertese nincs, a kérdés csupán az, hogy ki veszít vele többet? A blokkosodás valójában azt jelenti, amikor a világ alakulásában szerepet játszó legnagyobb tényezők maguk köré gyűjtik szövetségeseiket és nem beszélnek a másik féllel, ami korántsem jelent jót a jövőre nézve.

Az eseményen Szilvássy Zoltán rektor köszöntőjében visszatekintve a múltba leszögezte: teljesen átalakult a társadalom, nincs ma már parasztság, munkásosztály. – A konnektivitás egy veleszületett sajátossága a magyarnak, ami –  úgy gondolom – az elkövetkezendő időszakban a gazdaságpolitikának is egy vezérelve lesz, ami átformálja majd az életünket. 

Más szakmák, tantárgyak lesznek az egyetemen, eltérő foglalkozások. Ha nekem valaki azt mondja gimnazista koromban, hogy létezik olyan, hogy szoftverelemző, akkor csak nézek meglepődve, hiszen még szoftver sem volt. Iszonyúan változik a világ, és ne feledjük, ami alakul, de jelenleg nincs, azt az emberek csinálják

 – mutatott rá.

Mit kell tenni a blokkosodás ellen?

György László kormánybiztos előadásában feltette kérdésként, hogy mi a blokkosodás ellenszere, amire több választ is adott. Mint kiemelte, a beruházások elengedhetetlenek, és rámutatott, ha munka van, akkor minden van. Hangsúlyozta, szükség van a tudásvonzásra, tudásteremtésre és tudáshasznosítára, ezeben pedig élen jár a Debreceni Egyetem, illetve maga a város is. 

A munkatermelékenység és a bérek növekedésének fenntartható módja a magas nyomású gazdaság. Azok az országok tudják a leggyorsabban növelni munkatermékenységüket, amelyek beruházási rátája kiemelkedett globális viszonylatban. Ezek az országok sikeresen kezelték a városiasodás kihívásait, jelentős összeget fordítottak az infrastruktúrára és vonzóvá tették gazdaságukat a külföldi tőkebefektetések számára

 – mondta. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában