Debrecen hírei

2018.02.02. 19:58

Klímánkról gyerekszemmel

Debrecen - Az előadások többnyire társadalmi szempontból fontos kérdések feldolgozását segítik.

Debrecen - Az előadások többnyire társadalmi szempontból fontos kérdések feldolgozását segítik.

Ahogyan már beszámoltunk róla, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat klímastratégia kidolgozását vállalta egy pályázat alapján. A szemléletformáló tevékenység a klímaváltozás következményeire, a káros hatások csökkentésének, és az azokhoz történő alkalmazkodás lehetőségeire irányítja a figyelmet. A projekt során kiemelt szerepet kap a fiatalkorú lakosság tájékoztatása, ezért az egyes korcsoportok életkori sajátosságaihoz illeszkedő akciók megvalósítására kerül sor. Ez történt a napokban is: Debrecenben, az Árpád Vezér Általános Iskolában tartottak úgynevezett tantermi színi előadást. Az önkormányzat azért választotta a tantermi színi előadásokat a projekt egyik szemléletformáló akciójaként, mert ezek a programok egyfajta pedagógiai módszerként mind témájukban, mind színházi eszközök tekintetében erősen építenek az iskolai közegre és környezetre; arra a tényre, hogy a nézők, vagyis a gyermekek vannak „otthon”.

Újszerű és hatásos

Az előadások többnyire társadalmi szempontból fontos kérdések megismertetését, feldolgozását segítik elő, így különösen alkalmasak arra, hogy a klímavédelem fontosságára felhívják a figyelmet a célcsoportban. Az előadások a Csokonai Színház művészeinek előadásában valósulnak meg. A kis létszámú színészgárda kifejezetten kevés kelléket, eszközt használva játszik.

– Szeretnénk, ha a tantermi előadásokkal megvalósított akció lehetőséget nyújtana arra, hogy az energiatudatos és környezetkímélő magatartás módjai a fiatal – éppen ezért a világ történéseire és arra adható válaszokra igen fogékony, elsősorban általános iskolás – korosztály számára újszerű, hatásos művészi módon tegyék kézzelfoghatóvá a klímaváltozás következményeit, valamint a helyes emberi magatartás fontosságát az egyén és a közösség szintjén egyaránt – fogalmazott Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke. Tantermi előadások a megye településeinek 24 különböző helyszínén lesznek továbbá.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!