Debrecen hírei

2018.01.31. 13:28

Rocksuli: ahol a taps az osztályzat

Debrecen - Félévzáró duplakoncertre készül az idén 28 esztendős Rocksuli.

Debrecen - Félévzáró duplakoncertre készül az idén 28 esztendős Rocksuli.

Két, már hagyományosnak mondható vizsgakoncertet tart pénteken és szombaton a Roncsbárban majdnem három évtizedes múltra visszatekintő Rocksuli. A bulik apropóján beszélgettünk az intézmény igazgatójával, Balogh Miklós Péterrel, akivel a kezdetek felelevenítésével indítottuk a csevegést.

Dornbirnből jött a szikra

– Az első tanév 1989-ben indult. Maga az ötlet az ausztriai Dornbirn városából származik, ahol egy dzsessz-szeminárium működik, és ahol már a nyolcvanas években is könnyűzeneoktatás zajlott. Ez inspirálta az alapító Vincze Bélát, hogy elindítsa a Rocksulit. Ez teljesen újdonság volt hazánkban, hiszen még egyesületek is alig voltak, akkoriban jártunk az egyesületi törvény megszületésének környékén. Eleve az elsők között volt a Más-Mozaik Szociokulturális Egyesület, amely működteti a Rocksulit. Folyamatosan nőtt a népszerűsége a sulinak, az első tanévben két tanárral és tíz diákkal működött, ma pedig van 20 tanár tanít 370 növendéket diák – fogalmazott a zenész, aki jelenleg a Wyrfarkas gitárosa.

– Mivel Béla lánya osztálytársam volt a gimnáziumban, hamar értesültem a Rocksuliról. Azonban csak egyetemista koromban vitte el egy haverom a suliba, hogy itt van a világ "legkirályabb" gitártanára, Juhos Nándi. Elkezdtem nála tanulni, s annyira megfogott az oktatás hangulata, és az, ahogyan Nándi foglalkozott velünk, hogy már az első félévtől elkezdtem önkéntes munkákat vállalni náluk. Megkreáltam az intézmény honlapját, koncertplakátokat készítettem, tehát szépen "belefolytam"az ottani tevékenységbe, egyre több mindennel bíztak meg, és én is találtam ki új dolgokat – fogalmazott az igazgató.

Ilyen újítás volt például a Más Hét című utcai kulturális rendezvény, amelyet legutóbb már a tizenhatodik alkalommal szerveztek meg. De ide sorolható illetve a jótékonysági koncertsorozat is, és a Kelet Underground Tehetségkutató is, amelyet korábban Papp Mihállyal együtt hívtak életre. Hét éve a Rocksuli mostani vezetőjét felkérték, hogy tartson foglalkozásokat is, és a mai napig tanít néhány diákot. Mint azt a Golyó becenévre hallgató muzsikus elmondta, ez azért nagyon fontos, mert jobban belelát abba, hogy mire is van szükségük a tanároknak a gördülékenyebb munkájukhoz.

Három éve vezeti

A 38 éves igazgató három esztendeje vezeti a Rocksulit. – Vincze Béla egy ideje már célozgatott rá, hogy ha egyszer nyugdíjba menne, akkor el tudná képzelni velem a folytatást. Amikor a 25 éves koncertünk volt, akkor már jelezte, hogy nem szeretné ezt a mindennapos munkát folytatni. A nyáron, az évzáró tantestületi gyűlésen derült ki, hogy a tanári kar döntése értelmében én folytatom tovább a munkáját, nyilván az alapítók által lefektetett elvek szerint. Úgy vélem, jó kedélyű oktatási intézményt viszek tovább, amely az ősök hagyományain alapul. Szeretném az eszközöket fejleszteni, és minél jobban behozni a Rocksuliba a XXI. századi technikai újításokat. Most kaptunk nemrég egy cégtől, illetve egy debreceni hangszerüzlettől új koncertfelszerelést. Ezzel is támogatnak minket abban, hogy európai megszólalásunk legyen, most már valódi koncertélmény, amikor a Rocksuli megjelenik valahol – tudatta velünk Balogh Miklós Péter.

Fotó: Molnár Péter

Ma már nem csak Debrecenben tanulhatnak az intézmény keretein belül a zenészpalánták. – 2012-ben Vajda Péter, Sóder, aki a Kowalsky meg a Vega dobosa, Budapestre költözött. Ő a Rocksuliban vált dobossá, és itt tanított sokáig, de a zenekari kötelessége a fővárosba szólította. Ő vetette fel, hogy mivel neki az intézmény a szíve csücske, hozzunk létre Budapesten is egyet. Meg vagyunk győződve, hogy amit csinálunk, az jó, akkor pedig miért ne segíthetnénk más civil kezdeményezéseket az országban? Budapest után Cegléden is megnyitotta kapuit a Rocksuli, és tavaly remek kapcsolatot alakítottunk ki egy marosvásárhelyi csapattal, és most már ott is működik a suli.

Nyitottak vagyunk mindenki felé, mert nincsenek nagy titkaink, csak szívvel-lélekkel kell ezt csinálni.”

Nyilván van egy oktatási struktúránk, és mi segítünk ebbe beletanulni. Egyébként folyatunk további megbeszéléseket is, mert vannak újabb városok, amelyekben szeretnének Rocksulit nyitni – mondta az igazgató.

A koncert a vizsga

A Napló arra is kíváncsi volt, mit is takar a félévzáró koncert fogalma, mire számíthatnak az érdeklődők a hétvégén.

– Az oktatási felépítésünkből adódik, hogy nincsen ellenőrzőkönyv és félévi bizonyítvány, a vizsga a koncerten történik, az osztályzat pedig a nézők tapsa. Ugyanis az is hozzátartozik a fesztelen hangulathoz, hogy nem értékeljük úgy a diákokat, mint egy hagyományos iskolában. A 370 diákból nagyjából kétszázötvenen állnak most olyan képzettségi szinten, hogy ezt koncerten is meg tudják mutatni. Mivel ez egy zeneiskolai koncert, nyilván előfordulhatnak hibák, de nem is ez a lényeg, hanem, hogy megmutassuk, mit tanultunk ebben a félévben. Illetve a tanulók koncertrutint szereznek, és közösségben zenélnek. Egy hónapja folynak a próbák, alakulnak mikrozenekarok, amelyek a két nap alatt mintegy 90 dalt fognak előadni.

A Rocksuli tehát melegágya annak, hogy később újabb zenei formációk szülessenek Debrecenben.”

Pénteken a Depresszió zenekarból Kovács Zoltán basszusgitáros és Nagy Dávid a dobos zenél együtt a fiatalokkal. Szombaton pedig megmutatunk valamit a cívisváros zenei értékeiből is. Nem biztos, hogy a mai fiatalok ismerik a Diktátor zenekar motorját, Derzsi Vezért, aki számunkra egy legenda. Tőle elleshetik a diákok, hogy milyen elánnal és tűzzel lehet művelni a zenélést évtizedeken át.

HBN-Tamás Nándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!