Debrecen hírei

2018.01.25. 13:20

Már dietetikusokat is képeznek a Népegészségügyi Karon

Debrecen - Országosan egyedülálló egészségpszichológiai és komplex rehabilitáció mesterképzés, sportrehabilitáció specializáció, dietetikus szakirány – csak néhány a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának folyamatosan fejlődő képzési kínálatából.

Debrecen - Országosan egyedülálló egészségpszichológiai és komplex rehabilitáció mesterképzés, sportrehabilitáció specializáció, dietetikus szakirány – csak néhány a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának folyamatosan fejlődő képzési kínálatából.

A Debreceni Egyetemé a hazai felsőoktatás történetében elsőként megalakult és máig egyetlen Népegészségügyi Kar, mely a felsőfokú képzés teljes kínálatát nyújtja a népegészségügy területén. Az intézmény ápolás és betegellátás, valamint egészségügyi gondozás és prevenció alapképzései mellett öt mesterképzési és nyolc szakirányú továbbképzési szakot indít, sőt angol nyelven is folytat népegészségügyi alap- és mesterképzést, gyógytornászképzést, valamint komplex rehabilitáció mesterképzést.

Az egészségpszichológia és a komplex rehabilitáció (sportrehabilitáció specializációval) mesterképzések hazánkban egyedülálló módon kizárólag a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán érhetők el. A képzések köre folyamatosan bővül, 2017. szeptemberétől az ápolás és betegellátás alapszak a gyógytornász mellett már dietetikus szakiránnyal is választható. Az intézmény szabadidősport-szervező egészségfejlesztő, illetve a szakterületen hiánypótlónak számító egészségügyi szakújságíró szakirányú továbbképzési szakokat is tervez, valamint a fizioterápia (gyógytornász) mesterképzés és az angol nyelvű egészségügyi menedzser mesterképzés akkreditációján is dolgozik.

- Intézményünk a kizárólag egészségtudományi képzést folytató karok között a HVG Diploma összesített képzési rangsorában és az oktatói kiválósági rangsorban is az első helyen áll. Alapvető feladatunknak tekintjük, hogy hozzájáruljunk a lakosság egészségi állapotának javításához. Magasan képzett, többségében tudományos fokozattal rendelkező főállású oktatói gárdánk mellett a hazai társegyetemek és országos népegészségügyi intézetek legkiválóbb szakembereinek munkájára is építünk – emelte ki Kósa Karolina dékán.

Fotó: unideb.hu

A kar 12 évvel ezelőtti alapítása óta már több mint ezer hallgató szerzett népegészségügyi végzettséget tanúsító diplomát, amivel kormányhivatalokban, civil szervezeteknél, az egészségügyi igazgatásban, szolgáltató intézményekben, egészségfejlesztéssel, egészségneveléssel foglalkozó helyi és országos intézetekben, az egészségügyi rehabilitáció területén, a kormányzati és adminisztratív szférában tudnak elhelyezkedni. A képzőhely a külföldi diákok körében is népszerű, jelenleg több mint kétszázan tanulnak az angol nyelvű képzéseken. A teljes hallgatói létszám velük együtt meghaladja a kilencszázat.

A kutatás iránt elkötelezett hallgatók a tudományos diákkör keretében kapcsolódhatnak be a tudományos munkába, akik pedig az egészségtudományok területén folyó kutatások iránt érdeklődnek, mesterképzést követően az Egészségtudományok Doktori Iskola két programjának keretében doktoranduszként folytathatják tanulmányaikat.

- A kar tudományos teljesítményének rangját mutatja, hogy több mint egy évtizede itt működik a népegészségügyi kutatások nemzetközi szinten jegyzett műhelye, a Magyar Tudományos Akadémia által támogatott Népegészségügyi Kutatócsoport. A Megelőző Orvostani Intézet tevékenységének elismeréseként 2012-ben elnyerte az Egészségügyi Világszervezet Társadalmi Sebezhetőség és Egészség Együttműködési Központja címet, amit 2016-ban újabb négy évre meghosszabbítottak. Az Európai Trauma és Disszociáció Társaság magyarországi képviselői pedig a Magatartástudományi Intézet oktatói, ami azt jelzi, hogy az intézet a komplex trauma és disszociatív zavarok témakörben nemzetközileg is jegyzett műhellyé vált – sorolja Kósa Karolina.

Az oktatást és a kutatást színvonalas infrastruktúra támogatja a Népegészségügyi Karon. Az intézmény az egyetem igényesen parkosított, folyamatosan szépülő Kassai úti campusán várja azokat a hallgatókat, akik elkötelezettséget éreznek a népegészségügy iránt.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!