Debrecen hírei

2015.12.24. 10:50

Van, ahol gőzhajón érkezik a Mikulás

Debrecen - Boxing day, avagy irány a sportverseny, illetve az áruház.

Debrecen - Boxing day, avagy irány a sportverseny, illetve az áruház.

– Spanyolországból gőzhajóval érkezik a Mikulás Hollandiába november végén, majd partraszállás után fehér lovon közlekedik városszerte. Segítői nem krampuszok, hanem korommal festett arcú Fekete Péterek, akik kekszeket szórnak a gyerekek közé – mesélte el Pusztai Gábor, a Debreceni Egyetem Néderlandisztika Tanszék vezetője.

– A karácsonyt a magyarokhoz hasonló módon ünneplik: fát állítanak, süteményeket készítenek, ünnepi dalokat énekelnek, azonban ajándékozni hagyományosan nem ekkor szoktak.

A karácsony alapvetően egyházi esemény. Habár ilyenkor szokás nagyokat enni és inni, és erre az éttermek már specializálódtak, négy-öt fogásos karácsonyi menüt kínálnak.

Mikulás-kultusz

Évtizedek óta közvetíti a holland televízió a Mikulás megérkezését, és az országban tartózkodásáról a napi híradóban számolnak be. Az ünnep jelentősége a közös időtöltés, hogy együtt van a család. Ilyenkor ajándékozzák meg a családtagok egymást valami aprósággal. Érdekesség, hogy családon belül kihúzzák azt a személyt, akit megajándékoznak, és akit egy verssel is meg kell lepni. Ez a kötelező elem a gyerekek nyelvkészségét kiválóan fejleszti.

– Az egyetemen mintegy nyolcvan-kilencven holland szakos hallgató van. Ők minden évben a hagyományokhoz hűen szervezik meg a Mikulás ünnepet. Idén egy itt tartózkodó holland egyetemista öltözött be Mikulásnak, akit két holland anyanyelvű flamand hölgy kísért, mint Fekete Péterek – mondta a tanszékvezető.

Üröm az örömben

Különféle emberjogi szervezetek rasszistának ítélik a Fekete Pétereket, és tiltakoznak a feketére festett arcok ellen. – Ilyenkor az ország két részre szakad, vannak egyrészt a hagyományt ápolni akarók, illetve a tüntető aktivisták. Utóbbiak elérték, hogy már több alkalommal ne fekete legyen a „Péterek” arca, hanem piros vagy kék – említette Pusztai Gábor. Felhívta a figyelmet arra is, hogy komoly problémáról van szó, hiszen néhány hete a CNN honlapján megjelent egy amerikai dokumentumfilm erről a népszokásról, ami rendkívül elítélő módon mutatja be ezt a hagyományt. Mexikóban a karácsonyi szezon december 12-én kezdődik, majd a Guadalupei Miasszonyunk ünnepével január 6-án, vízkeresztkor zárul. A karácsonyfát már december 16-án feldíszítik, a hagyomány szerint ugyanis ekkor menekült el Mária és József Heródes elől – mondta Agustín Cadena, a Debreceni Egyetem Észak-amerikai Tanszékének mexikói lektora.

Az Egyesült Királyságban is december 24-én kezdődik a karácsony. A családok 25-én gyűlnek össze, délután elhangzik a királynő tévéüzenete, az esti karácsonyi vacsora jellegzetes fogása pedig a magyalággal díszített, hosszan főzött karácsonyi „puding”, ami voltaképpen egy sűrű tésztájú, aszalt gyümölcsökkel és némi alkohollal ízesített gyümölcskenyér. Ennek a belsejébe szerencsehozó ezüstpénzt sütnek, s aki megtalálja, sok jóra számíthat a következő évben. – A vendégek mindeközben a magyar szem számára bizonyára szokatlan színes papírkoronákat viselnek. Karácsony másnapján indul az úgynevezett „Boxing Day”, amikor a családok például sporteseményeket látogatnak, vagy visszaviszik az üzletekbe az elhibázott karácsonyi ajándékokat – mondta Ureczky Eszter, a Brit Kultúra Tanszék egyetemi tanársegédje.

HBN–VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!