Bulvár, celeb

2008.03.10. 14:44

Hastánc csecsemőkortól

<p>Tánc az egészségért és a boldog lélekért, egészen kicsiktől a nagyokig. A tánc nemcsak a fejlődésre van jó hatással, feltölt energiával és ápolja a szülő-gyermek kapcsolatot is. <BR /></p>

A gyermek hastáncot nem lehet elég korán kezdeni, hiszen a táncnak ez a fajtája már csecsemőkorban is jótékony hatással van a gyerekekre. A felnőtt hastánccal ellentétben ennek lényege nem a csábítás, sőt, teljesen mellőzik ezeket az elemeket.

- Már a kismama pocakjában el lehet kezdeni, hiszen nagyon jó hatással van az anya-gyermek kapcsolatra. A lágy, ringatózó mozgás, melyet a kismama végez, megnyugtatja a picit. Később, mikor megszületik a gyermek, az édesanya fogja a kezében, és úgy táncol. Így még szorosabb kötelék alakul ki köztük - fejti ki Szmolinka Eszter hastáncoktató, aki a táncos világban Mahasti néven ismerhető.

A hastánc a nőiesség tánca, ahhoz pedig hozzátartozik a termékenység. Így egy színpadi produkció része is lehet egy kisbaba.

- A kicsik nagyon élvezik, akár megfigyelőként is. A sok színes fátyol és csörgő teljesen megbabonázza őket. Ahogy cseperednek, egyre inkább megszeretik a táncot, utánozni kezdik édesanyjuk mozgását, és kifejlesztik a saját koreográfiájukat. Ez a tánc természetesen nem a szexualitásról szól, hanem lényük szabad megnyilvánulásáról - magyarázza az oktató.

A hastáncnak jótékony hatásai sem elhanyagolhatóak…
- Egyrészről örömforrás, így kiegyensúlyozottá tesz, másrészről javítja a mozgáskoordinációs készséget, a tartást, nyújtja és erősíti az izmokat, sőt, rendbe teszi a hormonháztartást is.

Ez a tánc a női testre van írva. A gyerekek - mint megszokhattuk - királylányok, hercegnők, sellők akarnak lenni, mindezek megvalósításában, valamint fantáziaviláguk megélésében segít a hastánc.

- Általában nem a férfiak szokták félreérteni ezt a fajta önkifejezést, hanem azok a nők, anyukák, akiket saját félelmeik korlátozzák. Ez semmivel sem erotikusabb, mint bármelyik másik tánc. Arról nem is beszélve, hogy itt gyerekek maradhatnak, nem kell kisfelnőttet játszaniuk.

Bárki hastáncolhat, nincs korhatár. A gyerekek gyorsabban tanulnak, nincsenek agyi korlátaik, ruganyosabb a testük.

- Felfrissülök tőle, boldoggá tesz, mert jókedvű emberek vesznek körül. Imádok táncolni, ha nagy leszek, biztosan hastáncosnő leszek – mesélte a kilenc éves Tóth Réka.

Forrás: Netbulvár

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!