Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.09.01. 10:24

Búza téri piac a cél előtt

<p>Miskolc - Milyen lesz az új Búza téri piac? Tetszik majd a vásárlóknak, megfelel az árusoknak? Most még csak az utóbbira kaphattunk választ, hiszen a vevők csak október 16-től láthatják, hogy mi épült a régi Vásárcsarnokból.&#160;<DIA alt="Búza téri piac a cél előtt 2008.09.01." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/B_za_t_ri_piac_a_c_l_el__337_tt_2008_09_01_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Búza téri piac a cél előtt 2008.09.01." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

A kereskedők azonban már tudják, hogy mire számíthatnak, hiszen elárusítóhelyeik elkészültek, illetve olyan állapotba kerültek, hogy kezdhetik az egyedi kialakítást. A hétvégén bejutottunk a piacra, ahol Árvai Árpád kereskedő volt az idegenvezetőnk, elmondta, mi jó és mik a hibái az új piacnak.
Az építkezés még zajlik, mindenütt állványok, kábelek, óvatosan kellett közlekedni az építési területen. De örömmel fedeztük fel az egykori Vásárcsarnok épületét, amely valóban olyan, mint újkorában (lehetett). A köré épített zárt bevásárlótérben az egyik legszembetűnőbb, hogy tiszta. Igaz, még sem a vevők, sem a vásárlók nem vették birtokba, de a korábbi képhez képest megnyugtató látványt nyújt. Nem olyan régen – alig 1,5 éve – itt fedett elárusítóhelyek voltak, körbezárva a műemlék épületet. A vakolat perget, a piacosok pultja kopott volt, és mindenütt szemét. Most nem, a hatalmas üvegtetőn keresztül ömlik be a napfény (állítólag ez nem árt majd a zöldségeknek, mert az üveg csak a fényt engedi be, a meleget nem), a boltokat derékmagasságig vörös téglával díszítettek, a folyosón kandeláberek, mintha utcán sétálna az ember.

Visszacsalogatni

Modernebb, szebb, kulturáltabb lesz, de kérdés, vissza tudjuk-e csalogatni a vevőket a multiktól – mondta az új Búza térről Árvai Árpád. Neki két pavilonja is van a piacon, egy zöldséges, valamint egy látványpékségnek való. Az egyik 10 négyzetméteres, a másik 13, ez két oldalra is nyitott, a fedett, illetve a nyitott rész felé. Egyelőre nincs burkolva a pavilon, de ez már nem is a beruházó feladata, ezt a kereskedőknek kell megoldani. Mennyit áldoz erre? Ez mindenkinek a pénztárcájától függ – Árvai Árpád.

„Esernyőváros”

Kellett Miskolcnak ez az új hely, mivel jó érzésű ember már nem jött vásárolni a régire – mondta. Hozzátette: az árusoknak azonban magasabb bérleti díjat kell fizetniük, ezért félünk: ki tudjuk-e gazdálkodni. Most még csak reménykedünk, hogy igen – mondta.

Az új piac hibájaként az elárusító-asztalokat említi, ezek nyitott helyen lesznek, nem védve egy nyári záportól. De az is probléma – folytatta, hogy a naptól sem védi majd az árusokat semmi, így elképzelhető, hogy esernyőket raknak ki, az „esernyőváros” viszont nem szép látvány – vélekedett.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!