Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.07.09. 06:26

Rászakadt a plafon a viharban

<p>Több mint száz épületben okozott kárt a hétfőn este megyénket elérő vihar - két személy könnyebben megsérült. Tömegesen és egy helyen Edelényben is a kisebbségek által lakott utcákban pusztított a vihar.&#160;<DIA alt="Pusztító vihar Edelényben 2008.07.08." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Puszt_t__vihar_Edel_nyben_2008_07_08_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Pusztító vihar Edelényben 2008.07.08." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<DIA alt="Pusztító vihar Edelényben és Múcsonyban 2008.07.08." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Puszt_t__vihar_Edel_nyben__s_M_csonyban_200/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Pusztító vihar Edelényben és Múcsonyban 2008.07.08." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<DIA alt="Viharkár Mucsony, Edelény - 2008.07.08." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Vihark_r_Mucsony__Edel_ny___2008_07_08_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Viharkár Mucsony, Edelény - 2008.07.08." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Tizenegy nappal a Sátoraljaújhelyt sújtó orkán erejű szél és özönvíz után, valamivel visszafogottabban, de ismét megmutatta erejét a vihar hétfőn. Ezúttal Edelény epicentrummal pusztított az elemi erő. Házak teteje vált semmivé, tűzfalak omlottak le, és megszámlálhatatlan fa tört ketté. A vihar kitörésének hírére munkatársaink azonnal kocsiba ültek és útra keltek. Sajószentpéter elhagyva Edelény felé vettük az irányt. Kicsavart fatörzsek szegélyezték az aszfaltot. A tűzoltók némi lépéselőnnyel kollégáink előtt távolították el a járműforgalmat akadályozó fákat. A múcsonyi elágazás közelében sok mázsás hirdetőoszlopot is az aszfaltra döntött a szél. A tűzoltók motoros darabolóval szeletelték fel a fémet, hogy eltávolíthassák az akadályt. Miközben a zuhogó esőben és a vihar kellős közepén a tetthelyre tartottunk, folyamatos kapcsolatban álltunk a katasztrófa védelem embereivel, akik arról panaszkodtak, hogy az áramszolgáltatót elérni lehetetlennek tűnő vállalkozás. A civilek számára is bosszúságot okozó 40-es számmal kísérletezgetnek, hogy elérjenek valamilyen intézkedés elrendelésére felhatalmazott személyt. Sok helyen leszakadtak az elektromos vezetékek és közvetlen életveszély állt fenn az utcákon.

Két könnyű sérült

Az újhelyi ítéletidőhöz hasonlóan itt is több lemeztetőt tépázott meg a szél. Laikus szemmel esetenként úgy tűnt, mintha a tetőfedő elemek rögzítésének szögelési módja nem lenne kellően szálló. Tömegesen és egy helyen Edelényben is a kisebbségek által lakott utcákban pusztított a vihar. Sok épület sérült meg, sőt vált lakhatatlanná egymás mellett. Ezeknek a házaknak a nagyobb részét még az átkosban, úgynevezett „cs” lakásként kapták meg az akkori lakók. Láttunk olyan házat is, aminek leszakadt a plafonja. Molnár Imre, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke szerint a törmelék maga alá temetett egy asszonyt, akit kihúztak onnan. Kórházba is vitték, de szerencsére csak könnyebben sérült meg az utcabeliek szerint Még egy könnyebb sérültről tudnak, aki az eső elől egy telefonfülkében húzta meg magát, de a fülkét feldöntötte a szél. Ez a személy is könnyű sebsülést szenvedett el csupán.

 

Levél a miniszterelnöknek
Kedden reggel az utak mentén látható fatörzs maradványok jelezték a vihar vonulásának irányát. Az edelényiek által cigánysornak nevezett utcákban nappali fénynél elszomorító volt a pusztítás ereje utáni állapot. Kedden a károsultak körében volt Molnár Oszkár polgármester, akitől a segítséget várják az ott lakók. Edelény első embere azt mondta, hogy az önkormányzati miniszter nem igazán állt szóba vele, ezért levelet ír a miniszterelnöknek. A kárt több mint százmillió forintra becsülik. A kisebbségi elnök egyébként dicsérte a rendőrök, a kapitány és a polgármester készséges segíteni akarását. Azt azonban nem tudják, hogy honnan remélhetnek pénzt a helyreállításhoz…


Kárhelyek és bevont erők:
Rétközi Ferenc a B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője elmondta: Putnokon, Szendrőn, Múcsonyban, Izsófalván, Kurityánban, Sajókazán, Sajószentpéteren, Szuhakállón összesen száznégy tűzoltó, továbbá rendőrök és polgárőrök, valamint önkormányzati alkalmazottak vettek részt a kárelhárításban, faeltávolításban, tetőbontásban és kárfelmérésben. Barcikai, encsi, ózdi, miskolci, szendrői és helyi tűzoltóegységek dolgoztak a területen.

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!