Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.06.07. 15:19

Családbarát megoldások Tokajban

<p>Már Tokajban is érezhető a Nemzeti Fejlesztési Terv családbarát munkahelyek és települések kialakítását célzó projektjének hatása. projekt elősegíti a munkahelyi feladatok és a családi élet közötti egyensúly megteremtését.</p>

Családbarát munkahely

A munka során Tokaj sajátosságaiból kiindulva speciális, egyedi tervet és megvalósítási folyamatot készítettek a családbarát elvek érvényesítésére. Ennek alapján a városban képzéseket szerveztek, többek közt a családi turizmus fejlesztésének támogatására, az e-ügyintézés elterjesztésére és az ügyfélkezelés fejlesztésére.
- A családbarát munkahely fogalma alatt az értjük, hogy a helyi munkáltatók és szolgáltatók olyan eszközöket alkalmaznak, olyan szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek lehetővé teszik a dolgozók számára munkából eredő kötelezettségeik és magánéletükhöz kapcsolódó feladataik hatékonyabb összeegyeztetését – mondta Ríz Ádám, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség humán erőforrás programokért felelős igazgatója. – A családbarát munkahely a munkaadók számára is előnyökkel jár: növeli a munkavállalók elkötelezettségét és motivációját, valamint emeli a szolgáltatások minőségét is.

Tréningek

A Családbarát program keretén belül Tokajban és a környékbeli településeken szociális segítők, pedagógusok és önkormányzati munkatársak számára szerveztek tréninget. Ennek konkrét célja volt többek között a résztvevők önismeretének, emberismeretének, a másokkal való bánásmód készségének, együttműködési képességének fejlesztése. A tréning segített abban, hogy a résztvevők ügyfeleikkel toleránsabbak legyenek, nyitottabbakká váljanak mások iránt, nőjön motivációjuk, és jobban tudják kezelni a munkájuk során fellépő stresszt.
A program keretében tartották meg a „Bor-kultúra-család” képzést is, melyen a Tokajban és környékén turisztikával, vendéglátással foglalkozó vállalkozások képviselői vettek részt. A tréning célja az volt, hogy ötleteket adjon a térség turizmusának fejlesztésére, többek között a bornak mint kiemelt vonzerőnek még szélesebb körű kihasználására, valamint arra vonatkozóan, hogyan lehet Tokajt a családosok számára is vonzó úti céllá tenni. A Nemzeti Fejlesztési Terv uniós forrásainak köszönhetően a városban esélyegyenlőségi tréninget is szerveztek.

Szélesebb körben

- Az uniós támogatásnak köszönhetően a program hozzájárult ahhoz, hogy olyan munkahelyek legyenek a városban, ahol a munkavállalók jól érzik magukat, motiváltak, és nem kell a család és a munkahely között egyensúlyozniuk – mondja Májer János, Tokaj város polgármestere. – A program sikerét látva szándékunk, hogy a családbarát szemléletmódot egyre szélesebb körben alkalmazzuk Tokajban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!