Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.23. 19:55

Szikszón maradhat a húsz kórházi ágy

<p>Szikszó - A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés csütörtöki ülésn tárgyalandó szakmai előterjesztés szerint hatékony a megyei és a szikszói kórház közötti együttműködés. Az ülésről on-line tudósítunk.</p>

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés csütörötki ülésén – mások mellett – tárgyalnak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház húsz általános belgyógyászati aktív ágyának a szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórház által történő működtetésének felülvizsgálatáról. Az előterjesztés szerint a tapasztalatok kedvezőek, így a döntést meghosszabítani javasolják.

Az egészségügyi miniszter döntése alapján 2007. április 1-től szűnt meg a szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórházban az alapszakmákat magában foglaló – belgyógyászati, sebészeti, szülészet-nőgyógyászati, neurológiai aktív fekvőbeteg-ellátás. A térség lakóinak lakóhelyhez közeli, alapvető belgyógyászati kórházi kezelésének biztosítása érdekében a megyei közgyűlés 53/2007. (IV. 26.) számú határozatában hozzájárult, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei közgyűlés az említett 20 ágy átadásához.
Az intézményi együttműködés első három hónapjának tapasztalatai azt mutattak, hogy az aktív ágyak Szikszón történő működtetése a lakosság számára ellátási biztonságot jelent és pénzügyileg is előnyös a Szikszói Kórház számára, ezért a testület 115/2007. (IX. 11.) számú határozatában a közreműködői szerződés hatályának határozatlan időre történő meghosszabbításáról döntött.

A rövid működési idő adataira alapozott döntés helyességének megítélése érdekében a testület felhívta hivatalát, hogy az érintett intézmények bevonásával készítsen elemzést 2008. I. negyedévének végén, az eltelt időszak betegellátási adatai alapján a 20 belgyógyászati aktív ágy működtetésének hatásairól.

Pozitív az egyenleg

A 20 ágyas belgyógyászati osztály tevékenységéből származó bevétel és a kiadások egyenlege tartósan pozitív. A pénzügyi nyereség csekély mértékét ellensúlyozza az a tény, hogy a Megyei Kórházból kihelyezett ágyak működtetése — a köztudottan nagy munkanélküliséggel sújtott térségben –14 dolgozó számára biztosít továbbra is munkahelyet, a lakóhelyhez közeli kórházi ellátás lehetősége pedig mind az érintett betegek, mind hozzátartozóik számára biztonságot nyújt, pénzügyi megtakarítást jelent, ezáltal a lakosság érdekeit is szolgálja.

A Szikszón történő betegellátás teljesítményadatainak, valamint az egészségügyi szakellátás ingyenes igénybevételi jogosultságának vizsgálatára szolgáló TAJ-szám ellenőrzés adatainak a megyei kórház által az OEP felé történő jelentése kapcsán – a két intézmény eltérő informatikai rendszeréből adódóan – visszatérően jelentkeznek a finanszírozási összeg átmeneti csökkenését, vagy annak veszélyét magában hordozó intézmények közötti problémák. Ezek kiküszöbölhetők az igazgatók és munkatársaik szoros együttműködésével, így a szerződéses kötelezettségek teljesítése tartósan nem veszélyeztetett.

Évente jelentés

Az előterjesztés javasolja továbbá, hogy a közgyűlés hívja fel a két intézmény vezetőjét, hogy a finanszírozási év lezárásakor, évente készítsen a közgyűlés elnöke számára a 20 belgyógyászati ágy müködtetésének szakmai és pénzügyi adatait is magában foglaló beszámolót, értékelve a közremfiködői szerződés eredményességét és fenntartásának szükségességét.

Ezekről tárgyalnak

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés soron következő ülését 2008. április 24. napján (csütörtökön) 10 órakor tartja a megyeháza dísztermében. A tercvezett napiredni pontok:

– Beszámoló a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat 2007. évi költségvetésének teljesítéséről
– Javaslat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat 2008. évi költségvetéséről szóló 1/2008. (II. 14.) rendelet módosítására
– Tájékoztató a megyei szociálpolitikai kerekasztal tevékenységéről, és javaslat a megyei szociálpolitikai kerekasztal létrehozásáról szóló 8/2004. (IV. 30.) Kgy. rendelet módosítására
– Javaslat a Demján Sándor Alapítvány esélyteremtő programjához való csatlakozásra
– Javaslat a hejőbábai Pszichiátriai Otthon intézményvezetői álláshelyére beérkezett pályázatok elbírálására
– Javaslat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés aljegyzőjének kinevezésére
– Éves összefoglaló ellenőrzési jelentés a 2007. évi belső ellenőrzési terv végrehajtásáról
– Javaslat a Magyar Nyelv Múzeuma állandó kiállítása létrehozásához támogatás iránti kérelem benyújtására
– Javaslat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház húsz általános belgyógyászati aktív ágyának a szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórház által történő működtetésének felülvizsgálatára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!