Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.24. 16:51

Búza téri piac: bejártuk föld alatt, föld felett

<p>Miskolc - Az ország egyik legszebb piaca lesz a Búza téri. Nyitás szeptemberben vagy októberben. Hogy halad az építkezés? Mennyi kelt el az üzletek közül?&#160;<DIA width="900" height="700" alt="Búza téri piac: bejártuk föld alatt, föld felett 2008.04.24."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/B_za_t_ri_piac__bej_rtuk_f_ld_alatt__f_ld_f/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Búza téri piac: bejártuk föld alatt, föld felett 2008.04.24." src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/vasarcsarnok-buza-ter-piac-miskolc.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A zárt rész bruttó 13 ezer négyzetméter, a nyitott további ezer. Az építés költsége nettó 2,6 milliárd forint. Több mint 220 üzlet lesz, mintegy 60 százalékuk már elkelt. (Tíz évre szóló bérleti jogról van szó.) A 23 virágüzlet mindegyikének van már gazdája, mint ahogy a 11 vendéglátóhelynek is. A 6 húsosból 5 kelt el. Egyébként a piaci üzletek területe 10 és 150 négyzetméter között változik.

Aligha túlzás, hogy a miskolci, Búza téri lesz az ország egyik legszebb piaca. A műemlék vásárcsarnokhoz jól illeszkednek a Csikós Mihály által tervezett üvegtetős részek. És remény van rá, hogy nemcsak szép, hanem jól funkcionáló piacuk lesz a miskolciaknak. Rájuk fér a régi után. (Az üvegek speciálisak, fény- és hővédőek. Egy üvegtábla súlya 180 kilogramm.)

Hat plusz két lift

A Miskolci Piac Zrt. két tulajdonosának, az önkormányzatnak és az Ikeron Zrt.-nek az első emberei is ott voltak a csütörtöki "piacbemutatón". Káli Sándor polgármester és Wiandt Henrik András elnök-vezérigazgató a Borsod Online-on megtekinthető videóinterjún mondja el, ők milyennek látják a piacot. Amelynek építése egy éve kezdődött el, és amelynek átadása szeptember-októberben várható. A készültségi fok: 70-75 százalék.

Természetesen korszerű gépészeti berendezések szolgálják az árusokat és vásárlókat. A város és a város cégeinek több vezetője is részt vett a "bejáráson", amelyen Ferwagner Antal, a kivitelezésért felelős vezető és Nyitrai Pál főépítésvezető kalauzolta őket és a sajtó képviselőit.

Megtudtuk: a pince és a földszint között hat lift közlekedik, a földszint és a galériarész között további kettő. A vásárcsarnokban és a piac egyéb részein továbbra is kiemelten azok a termékcsoportok kapnak helyet, amelyek eddig is meghatározóak voltak, de megjelennek egyéb áruféleségek, szinesítve a kínálatot. Az építkezés az ütemtervnek megfelelően halad.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!