Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.23. 08:23

Olvasói levél: Kicsit homályosra maszatolt válasz

<p>A „megfogás” értelmezéséről nincs szó, ám megnyugtatnak minket, hogy a gyógyításból nem fog hiányozni, hiszen ez eddig is kidobott pénz volt...</p>

Nekem is bedobták a postaládámba az MSZP információs kiadványát „...a tervezett egészségbiztosítási reformról” – másik nevén „tájékoztató a rémhírek” ellen. Ha valaki nem akarja magát fölösleges információkkal terhelni, akkor lapozzon rögtön a 15. oldalra, mert ott van az egésznek a lényege, a „Mi ebben az üzlet a magántőkének?” című fejezetben. Kicsit homályosra maszatolva választ is kapunk, azaz nincs kibontva a teljes igazság.

A válasz: „természetesen van benne üzlet...” A szakemberek szerint az egészségügyre fordított óriási összegeknek 10 százalékát meg lehetne takarítani hatékonyabb gazdálkodással...a nyereség lehetősége tehát nem a gyógyításhoz szükséges pénz elvonásában rejlik...hanem az eddig évente elpazarolt százmilliárdok „megfogásában”. Vagyis eddig elpazarolták az egészségügy (járulékfizetők) pénzének az évi 16000 milliárdnak a 10 százalékát, de most lehetőséget adunk a magánbefektetőknek, hogy ezt az elpazarolt pénzt „megfogják”.

A „megfogás” értelmezéséről nincs szó, ám megnyugtatnak minket, hogy a gyógyításból nem fog hiányozni, hiszen ez eddig is kidobott pénz volt. Mennyi is az pontosan? Évi 1600 milliárd 10 százaléka, 160 milliárd, azaz 160 ezer millió (!). Óriási összeg, amiért a befektetőknek csupán hatékonyan kell dolgozni, takarékoskodni a rovásunkra, és már vihetik is. Ez egy igazi nagy üzlet. Jönnek is a befektetők a pénzszagra, mint a mézre a legyek.

 Ez jobb, mint a drogkereskedés. Fegyveres erőszak nélkül is megy, hiszen egy ország parlamentje fogja a sok ropogós bankót önként a prímás (a befektető) vonójába húzni. Ha olyan naivak lennénk, amilyennek a törvény kiötlői néznek minket, akkor most nem kérdeznénk, hogy ha ekkora összeg megtakarítható, miért kell ezt hanyag eleganciával a magánbefektetőknek átengedni. Miért nem oldjuk meg házon belül, állami alkalmazottakkal, és használjuk fel a megtakarítást az egészségügy korszerűsítésére?

Nem kell hozzá különlegesen kifinomult jogászszimat, hogy a közpénzek hűtlen kezelésének gyanús „illatát” megérezzük a kora tavaszi levegőben. Az bizonyos, hogy a magántőkét nem a bevétel utáni egy százalékos haszon csábítja, hiszen épeszű befektető nem fog 1% haszonért még egészségügyi intézmények működtetésével is küszködni, inkább beteszi a pénzét a bankba, és munka nélkül jut hozzá az évi 9-10 %-os kamathoz.

Kiss Antal
Miskolc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!