Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.20. 14:21

"Eszembe sem jutott, hogy ne szedjük"

<p>Miskolc - Országos hír: büntetést rónak ki azokra a kórházakra, amelyek nem szedik a vizitdíjat. Vajon mi a helyzet a megye kórházaiban? Mint kiderült nálunk fel sem vetődött, hogy ne...</p>

Csiba Gábor, a megyei kórház főigazgatója elmondta, szedik, egészen április elsejéig (a parlament ettől a naptól szünteti meg a népszavazás során eltörlésre ítélt vizitdíjat) szedni fogják. Mint ahogy Csiba Gábor fogalmaz, meg sem fordult a fejében, hogy ne szedjék. Két kórházról, a hódmezővásárhelyiről és a szolnokiról tud, ahol nem kérik a 300 forintokat.

Zsipi Róbert a Miskolci Egészségügyi Központ főigazgatója is ugyanerről tud beszámolni, az általa igazgatott kórházban (tudvalevő: a nemrégiben összevont Semmelweisről és a diósgyőriről van szó), tovább szedik a vizitdíjat.
– A vizitdíj kormánydöntés, kormányhatározat volt, a népszavazás pedig nem egyenlő a törvénymódosítással – fogalmazott a főigazgató. – A jelenleg érvényben lévő törvény szerint még van vizitdíj, így be kell szedni. Nem is értem azokat, akik ezt nem vették figyelembe.

Zsipi Róbertet még arról kérdeztük, hogyan reagálták a betegek a tényre: a sikeres népszavazás ellenére még néhány napig fizetniük kell. A főigazgatóhoz csak egy-két kirívó eset híre jutott, a többség továbbra is szó nélkül fizet. Tudakoltuk azt is, hogy mire számít április elsejétől, szerinte megnő-e a betegforgalom. Zsipi Róbert erre a kérdésre nem tudott válaszolni. Azt tapasztalták, hogy bár a vizitdíj tavaly nyári bevezetése után megcsappant a forgalom, később visszatértek a korábbi szintre. Így nem tudni, hogy mennyien lehetnek, akiket a vizitdíj tartott vissza attól, hogy orvoshoz menjenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!