BOON - Jegyzet

2008.02.27. 08:55

Rendőr, bátorsággal...

<p>Meglepő lenne, ha megyénk rendőreinek éves értékelésekor nem azt hallanánk: kiválóan, országosan mérve is jól teljesítettek. A helyi rendőri vezetők hozzászoktatták az elmúlt évtizedben a civileket ahhoz, hogy elvárható a folyamatos szinten maradás. A rendőri teljesítmény megőrzése és akár fokozása is.</p>

A statisztikai adatok egyfajta, a számokkal alátámasztható rangsorban való elhelyezkedést határoznak meg a rendőrség teljesítménylistáján. Az önkormányzatok általában elégedettek tevékenységükkel. Kedden azonban dr. Kökényesi Antal, az ORFK főkapitány-helyettese szájából elhangzott az is: „Bátor és határozott fellépés jellemző az itteni rendőrökre. A siker ennek is köszönhető.” Erről, mármint a rendőr bátorságáról általában nem beszélnek a politikusok, de a rendőri vezetők és a testület munkáját dicsérő vagy kritizáló elemzők sem.

Pedig alapigazságról van szó.

Mert elégséges-e a mai világban, hogy az egyenruhás a szolgálat előtt felveszi az egyenruhát, felcsatolja a gumibotot, a pisztolyt. Elégséges-e, hogy rajta van a jelvénye, ha bűnözővel kell szembeszállni, vagy elfogni az elkövetőt. A válasz egyértelmű nem. Ha nincs kellő bátorsága, határozott fellépése, akkor az egyenruha nem jelent mást, mint munkaruhát. Színházi kellékként hordott látványelem a rendőrön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!