Berettyóújfalu hírei

2018.09.16. 14:05

Nem mindennapi ételkóstolón jártunk Berettyóújfaluban

Berettyóújfalu - Kóstoltak már gömöri gulykát? És paptamási micset? Mi a Tájak-Házak-Ízek Fesztiválon megtettük.

Berettyóújfalu - Kóstoltak már gömöri gulykát? És paptamási micset? Mi a Tájak-Házak-Ízek Fesztiválon megtettük.

Majdnem körbevették a Morotva Liget tavát a főzőcsapatok a szombaton a berettyószentmártoni városrészben első alkalommal megtartott gasztronómiai- és hagyományőrző fesztiválon.

Persze amíg készültek az ételek, a Bihari Népművészeti Egyesület, valamint a helyi iskolák jóvoltából a gyerekek kipróbálhatták az elődeik foglalkozását, népi játszóházban szórakozhattak. A tóhoz vezető út mentén a bihari kézművesség jeles képviselői mutatták be tudásukat, kellették portékáikat. Volt köztük vesszőfonó, szörpkészítő és fazekas is. Ha a rendezők látványosságnak szánták a legkülönbözőbb anyagokból készült, a játszóház zöld gyepébe szúrt óriásvirágokat, akkor az telitalálat volt, hiszen a jó másfél méter magas, színes szirmú virágokat nemcsak sokan csodálták meg, hanem a gyerekek fogócskáztak is köztük. Ne hagyjuk ki azonban a rendezvény minden pontjáról jól látható nagyszínpadot sem. Itt a bihari kulturális és a hagyományokat továbbörökítő csoportok léptek fel a nap folyamán, mígnem délután és este megérkeztek a sztárvendégek, Pély Barna, Sasvári Sándor, Nádas György, a Hollóének Hungarica, a Kokas Banda vagy akár Gyányi István, illetve a helyi Körömvirág együttes is.

Hagyománnyá nevelni

Mielőtt a főzőcsoportok között tennénk egy kört, Lisztes Évával, a Tájak, Házak, Ízek Fesztivál főszervezőjével, a Nadányi Zoltán Művelődési Központ igazgatójával ültünk le beszélgetni a Morotva Liget szabadidőközpont egyik helyiségébe.

– Berettyóújfaluban a civil szervezetek és a kulturális intézmények jól együtt dolgoznak. Két népfőiskolánk is van, a Bihari, illetve a megyei. Ez utóbbinak országhatáron túli kapcsolatai is. Velük közösen szerveztük meg a gasztronómiát, a hagyományaink bemutatását, továbbvitelét szolgáló Tájak, Korok, Ízek fesztivált, most első alkalommal.

Az eseményből idővel hagyományt szeretnénk. 35 főzőcsapat fogadta el a meghívásunkat. Annyit kértünk tőlük, hogy itt a településükre, tájegységükre jellemző ételt készítsenek.”

Gömörből, Partiumból

A nagyszínpad mellett rögtön az első főzőhelyen a Gömörből, Várhosszúrétről érkezett csapatnál álltunk meg. – Biharország, Gömörország egy-egy ország a történelmi Magyarországon; persze, hogy itt helyünk! – fogadott kedélyesen bennünket Nagy György.

– A helybeli népfőiskolával áll kapcsolatban a kézműves műhelyünk, a népfőiskolások hívtak meg bennünket, és mi szívesen jöttünk, szívesen hoztuk el a vidékünk jellegzetes ételét, a gömöri gulykát. Erről annyit tudok, hogy húsgombóc és nagyon finom.

Simka Ida és Borsodi Katalintól tudjuk, hogy az étel elnevezése a szlovák gulka szóból származik, és ez az ennivaló náluk olyan, mint a mi vidékünkön például a töltött káposzta. Időigényes, de megéri megcsinálni.

Nem sokkal távolabb Paptamási feliratú kötényben két férfi ugyancsak húsos ételt készít. Jenei Sándor és varga Tibor – mutatkoznak be a partiumi településről érkezettek, akiktől azt is megtudjuk, hogy hagyományos bográcsgulyással és miccsel várják a vendégeiket. Ők ugyancsak a népfőiskola révén jutottak el a berettyóújfalui eseményre.

A bő kék nadrágba, fehér ingbe, széles karimájú fekete kalapba öltözött Csősz Gyulától a Samarjai Betyárok elnevezésű csapat tagja Kismarjáról érkezett csapattársaival együtt. Pogácsával és frissen sült lapcsánkával kínálják az arra fordulókat. – Betyár egy természetünk van, és hogy ez mit jelent? Utána kell gondolni, de nem azt, hogy a szekercét a falba állítjuk – mosolyog sandán a mellette álló asszonyra.

Összefutottunk a sokadalomban Vitányi Istvánnal, Bihar országgyűlési képviselőjével, a rendezvény fővédnökével. – A térség szinte minden településének van már hagyományőrző és gasztronómiai eseménye. Éppen a központnak, Berettyóújfalunak nem volt ilyen jellegű rendezvénye. Most megszervezték, a hely kitűnő, a hangulat remek, és ez folytatást kíván.

KZS


Gömöri gulyka

Hozzávalók:

  • 0,5 kg füstölt tarja
  • 2 kg krumpli
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 3 tojás
  • nyers szalonnabőr
  • 15 dkg szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 kg savanyúkáposzta
  • fűszerek: só, majoranna, szemes- és őrölt bors, köménymag, fokhagyma
  • Elkészítés módja: A füstölt tarját ledaráljuk, 1kg krumplit lereszelünk, a levét kinyomjuk. 1 kg krumplit megfőzzük és összetörjük. Mindezt egyneművé dolgozzuk össze a nyers tojással, a fűszerekkel, a liszttel és a zsemlemorzsával. A fűszereket ízlés szerinti mennyiségben használjuk, illetve a zsemlemorzsa és a liszt mennyiségét is rugalmasan kezeljük. Az alapanyagokat addig gyúrjuk, amíg már nem ragad a kezünkre. Ezt követően 5-6 centiméter átmérőjű gombócokat formálunk belőle, kicsit állni hagyjuk. Ez idő alatt egy nagy edényben vizet forralunk, ebbe tesszük a füstölt szalonna bőrét és ízlés szerinti mennyiségű sót. A szalonnát felkockázzuk és egy másik edényben zsírjára pirítjuk, a végén hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, amelyet enyhén megpirítunk a szalonna zsírjában. Amikor ezzel megvagyunk, a zubogó vízben megfőzzük a húsos-krumplis gombócokat.

    Tálalás: A gombócokat lecsepegtetjük a víztől, majd tálba szedjük. Egy másik tálban előkészített savanyúkáposztára ráöntjük a pirított szalonnát és hagymát, azt összekeverjük.


    Partiumi mics

    Hozzávalók:

  • 80 dkg szín disznóhús
  • 80 dkg marhahús
  • 40 dkg birkahús
  • Fűszerek: bors, só, fokhagyma, őrölt kömény és kevés őrölt piros paprika.
  • Elkészítés módja: A húsokat nagyon apró darabokra daráljuk és összedolgozzuk az ízlés szerinti mennyiségben felhasznált fűszerekkel. Ezt követően 2-3 napig hűvös helyen tartjuk „érleljük” (a legjobb a hűtőben egy letakart edényben). A felhasználáskor 8-10 centiméter hosszú és mintegy másfél-két centiméter vastag, hengeres alakúra formázzuk az elkészített, érlelt húst, majd kisütjük.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!