Balmazújváros hírei

2018.09.15. 11:52

Így szólt a hír a múlt században

Balmazújváros - Birtokában van egy olyan rádió, amelyen talán a trianoni békeszerződés részleteit hallgatták.

Balmazújváros - Birtokában van egy olyan rádió, amelyen talán a trianoni békeszerződés részleteit hallgatták.

A stílusos az volna, ha egy nosztalgikus hangulatba húzó, pattogásoktól sem mentes hangfelvételről hallhatnák a jó hírt olvasóink: megnyílt a balmazújvárosi rádiómúzeum. Csige József László évtizedek óta gyűjtögetett csaknem ezer darabos kincstárának háromszáz legérdekesebbjét saját portáján, a Nádudvari u. 30 szám alatti kis ingatlanban mutatja meg az érdeklődőknek díjmentesen.

A nyugdíjas évei előtt híradástechnikai műszerészként dolgozó, 71 éves férfit ötéves korában bűvölte el először a szomszédjában szóló készülék. Idővel szakmájává, így a mindennapjai részévé vált az olykor sorsfordító információt közvetíteni képes láthatatlan hanghullámok világa. Majd a legkülönbözőbb módokon kerültek hozzá híradástechnikai eszközök. Ő pedig ugyanolyan lelkesedéssel vette kezei közé a kapott, útszélen talált, lomtalanításra ítélt tárgyakat, hogy újra megrezdülhessen membránjuk, hangjukra találjanak a rég elcsendült eszközök.

„Hangot csiholni egy 60-70 éve egy padlás rejtett zugában szunnyadó rádióból csodálatos érzés” – vallotta korábbi látogatásunkkor. Elmondta: A legrégebbi egy Philips készülék, illetve 1920-as években gyártott detektoros rádió. A legbecsesebb a Western Electric licensze alapján készült Újpesten, ez technikailag is érdekes, bonyolult megoldás, illetve kuriózum, nagyon kevés van belőle.

Kinyitotta kapuját

2014-es találkozásunkkor abban bízott, hogy önkormányzati segítséggel állandó kiállítási helyet kaphatnak a rádióritkaságok, s a wifit, a Bluetooth-t, a tenyérnyi információforrásokat a világ legtermészetesebb létezőjeként kezelő ifjaknak megmutathatja, hogyan jutottak ismeretekhez szüleik a „tranzisztorkor hajnalán”.

A Semsey-kastélyban egy időszaki kiállítást követően ismét csak tulajdonosuk gyönyörködhetett gyűjteményében, míg végül önerőből, a családi ingatlanon nyitotta meg a kaput a nagyközönség előtt Csige József László. Szeretettel várja az érdeklődőket, diákcsoportokat a 0670 560 04 11 telefonszámon előre egyeztetett időpontban. Az érkezők bizton számíthatnak néhány izgalmas elbeszélésre a múlt század történelmét befolyásoló egy-egy hírközlési eszközről.

HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!