Autó - Motor

2012.09.13. 15:41

A Toyota Prius az első autó, amely ötcsillagos értékelést kapott az ADAC 2012-es EcoTest felmérésén

A Toyota Prius végzett az élen a megújult és szigorúbb EcoTest felmérésen, aminek során az ADAC, Németország legnagyobb autóklubja 55 jármű tulajdonságait hasonlította össze.

A Toyota Prius végzett az élen a megújult és szigorúbb EcoTest felmérésen, aminek során az ADAC, Németország legnagyobb autóklubja 55 jármű tulajdonságait hasonlította össze.

A Toyota Prius volt az első autó, amely összesen 90 pontot szerezve maximális, ötcsillagos értékelést kapott. A teszt során mért 4,58 l/100 km-es üzemanyag-fogyasztás 40 pontot ért, a hibrid modell alacsony károsanyag-kibocsátásáért pedig a maximális 50 pont járt.

Az ADAC ez év áprilisában tette közzé az EcoTest jóval szigorúbb szempontrendszerét. Az új feltételek megfelelnek a Személygépjárművek Világszintű Vizsgálati Eljárásának (WLTP ciklus), vagyis annak a tesztmódszernek, amelynek alapján a jövőben világszerte meghatározzák az autók üzemanyag-fogyasztását. Mindemellett az autókat az Új Európai Vezetési Ciklusnak (NEDC) és az ADAC autópálya-ciklusának megfelelően is megvizsgálták.

Az egyik legfontosabb változást az jelenti, hogy a WLTP-féle mérés és az ADAC autópálya-ciklusú mérése során a klímaberendezést bekapcsolják az autókban. Emellett a CO₂-kibocsátás kiszámítása során figyelembe veszik a jármű gyártásából és az üzemanyag szállításából eredő emissziós értékeket is.

A hagyományos benzinmotor és egy elektromotor kombinációjával hajtott Toyota Prius 15 évvel ezelőtt jelent meg a piacon a világ első, nagy tömegben gyártott full hybrid járműveként. A Toyota azóta jelentősen, 18 full hybrid Toyota és Lexus személyautóval bővítette hibridjeinek globális kínálatát, amelynek értékesítési eredménye idén áprilisában lépte át a négymilliós darabszámot. Európában a Toyota a Toyota Yaris Hybrid, a Toyota Auris Hybrid és a Toyota Prius mellett a vadonatúj Toyota Prius Család nemrégiben bemutatott új tagjait, a Toyota Prius+ és a Prius Plug-in Hybrid modelleket is felvette kínálatába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!