Felajánlás

2024.03.19. 15:09

Ennek az eszköznek köszönhetően új dimenziók nyílnak a debreceni Gyermekgyógyászati Klinikán

Egy több mint 40 millió forint értékű 3D laparoszkópos toronnyal gazdagodott a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika eszközparkja. A készüléket a klinika alapítványainak összefogásával, több cég jelentős összegű felajánlásából vásárolták. Az eszközt március 19-én, kedden adták át sajtótájékoztatóval egybekötve a Debreceni Klinikán.

Kosztin Éva

A 3D laparoszkópos torony, ami új dimenziókat nyit a Gyermekgyógyászati Klinikán

Forrás: Molnár Péter

Ez az első olyan alkalom, amikor sikerült a gyermekklinikán működő három nagy alapítványnak összefogni a gyermeksebészet további fejlesztéséért. Egy laparoszkópos torony beszerzése volt a közös cél, mivel a két műtő közül csak az egyikben volt, és az is már tíz éves. A 42 millió forintos ár kicsit több mint 50 százalékát a Gyermekklinika Alapítványa "Gyermekeinkért" biztosította, és egyenként 10-10 millió forintot adott a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány és a Remény a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány. Évente így 1300 műtétet tudunk majd jobb technikával elvégezni

– ismertette a számokat Szabó Tamás, a DE Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója, a Gyermekklinika Alapítványa "Gyermekeinkért" kuratóriumi elnöke.

Sidló Noémi, Szabó Tamás és Kiss Csongor az adományátadón
Forrás: Molnár Péter

Kiemelt figyelmet fordítanak a cégek a gyerekek gyógyítására

A támogató vállalatok közül a CATL-t Sidló Noémi kommunikációs menedzser képviselte, aki cégük társadalmi felelősségvállalásáról beszélt. – Nemzetközi szinten mindenhol, ahol van telephelyünk, részt veszünk fontos társadalmi projektekben. Szeretnénk a debrecenieknek fontos ügyekben is segíteni, ezért amikor meghallottuk, hogy partnert keresnek az eszközbeszerzésre, azonnal jelentkeztünk – mondta.

Szabó Miklós, a Tranzit-Food Kft. tulajdonosa rámutatott, több tíz éve támogatják a Gyermekgyógyászati Klinikát, hiszen a cégcsoport kiemelt figyelmet szán a gyermekek egészségügyi intézményeinek fejlesztésére. – Minden évben rendszeresen támogatjuk az eszközbeszerzést, a mindennapi életünk részévé vált, hogy segítsünk. Ez az a kiadási oldal, ahova örömmel teszünk – indokolta, miért csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Az alapítványok évtizedek óta közreműködnek a fejlesztésekben

Az új 3D laparoszkópos torony beszerzésében közreműködő alapítványok szintén régóta azon dolgoznak, hogy a gyerekek klinikai betegellátását fejlesszék.

Az elmúlt 35 évben több 400 millió forinttal támogatta a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány az intézményt

– számolt be róla a szervezet kuratóriumi elnöke, Kiss Csongor.

– Közel 30 éve segíti a klinikát a Remény a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány, mivel célja nemcsak a daganatos gyerekek és családjaik támogatása, hanem a gyerekeket kezelő intézményeké is. Az alapítvány bevétele az adó 1 százalékos felajánlásából idén 28 millió forint volt, ebből a szükséges 10 milliót azonnal megszavaztuk. A civilek segítsége nélkül ez a projekt nem jöhetett volna létre, szeretnénk nekik nyilvánosan is megköszönni a támogatást – emelte ki Szegedi István egyetemi docens, az alapítvány kuratóriumi tagja.

Szabó Levente (balról), Szabó Miklós, Sidló Noémi, Szabó Tamás, Kiss Csongor és Szegedi István 
Forrás: Molnár Péter

Új dimenziók nyílnak meg az új funkciónak köszönhetően

Arról, hogy milyen jó helyre kerültek támogatások, Szabó Levente gyermeksebész beszélt.

Új dimenziók nyílnak meg előttünk ezzel a laparoszkópos toronnyal. A három dimenziós képalkotó funkciónak köszönhetően gyorsabban, könnyebben lehet műteni, jobban látjuk a saját mozgásunkat és a gyermek anatómiáját is, kisebb lesz a szövődményi ráta és a műtéti idő akár 25 százalékkal is csökkenhet. Emiatt a narkózis ideje is 25 százalékkal rövidül, ami egészségesebb egy fejlődő idegrendszernek. Vizsgálatok kimutatták, hogy a vérzés mennyisége szintén csökken, a gyerekek tehát minden szempontból sokkal jobban járnak

– részletezte az előnyöket a sebész. Hozzátette, napi használatban lesz az eszköz, naponta tehát több gyerek gyógyulását teszi majd könnyebbé. – Jó érzés lesz ránézni, mert az összefogás, gondoskodás és szeretet fog róla eszembe jutni – zárta gondolatait Szabó Levente.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában