Jókívánságok

2024.02.12. 14:01

Csupaszív üzeneteket küldtek a beteg gyerekeknek a debreceni óvodások – fotókkal, videóval

A gyógykezelések mellett felmérhetetlen lélektani hatása van, ha korlátozottabb társaik tudják, számítanak rájuk.

Hajnal László

Lufik százai repültek a magasba a Debreceni Egyetem főépülete előtt

Forrás: Molnár Péter

Több száz, a levegőben himbálózó léggömbtől volt színes a Debreceni Egyetem Főépülete előtti tér hétfőn délelőtt. A lila lufik mindegyikét egy-egy óvodás fogta szorosan, őrizve a nagy pillanatig, amikor végre egyszerre elengedhetik majd.

Nemes céllal készültek erre a feladatra a Katica, a Mókus csoportosok és több száz kis- és nagycsoportos gyermek, a környezetbarát léggömböknek ugyanis küldetésük volt: a rájuk akasztott jókívánságokat szállították az ég felé, hogy segítsék a beteg gyermekek gyógyulását.

Egy-egy léggömb nem várta meg a visszaszámlálást, nem tudni, hogy véletlenül vagy kíváncsiságból eresztette el gazdája, ám türelmetlenül útnak indult a széllel, hogy minél hamarabb beteljesítse végzetét.

Sok-sok jókívánsággal készültek az óvodások 

– Azt kívántam a gyerekeknek, hogy hamar láthassák a családjukat. Azért, mert nekem is anya és apa a legfontosabb – árulta el a Haonnak a nagycsoportos Schwartz Izabella. Óvodatársa, Lilla azt kívánta a gyerekeknek, hogy gyógyuljanak meg, hangsúlyozta, hogy az üzenetet az óvónő írta a cetlire, de a kívánság az övé volt. Vilmos mindenképp szerette volna tudatni, hogy az ő léggömbje más üzenetet hordoz: ő azért szorít, hogy soha ne legyenek betegek a gyerekek.

Hosszú évek óta nagyon nagy hagyománya van nálunk a rendezvénynek, talán mi kezdtük el először a városban. Az egészségnevelés a mi óvodánkban kiemelt szerepet játszik, emiatt fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek érzékenyebbek és empatikusabbak legyenek. Ők minden nap találkoznak betegekkel a klinika területén, mivel legtöbbjük szülei egészségügyi dolgozók. Úgy gondolom, mindenképp hasznos, ha megismernek olyanokat, akik másabbak, illetve vannak korlátaik. Ahhoz, hogy ezt normálisnak és egyértelműnek lássák a gyerekek, lényeges, hogy hasonló programokon részt vegyünk, ráadásul nekik fontos is, hogy segítsenek

 – mondta portálunknak Gujné Sarka Beáta, a Debreceni Egyetem Óvodájának óvodapedagógusa.

Van hatása a jókívánságoknak

– A Hallják meg az égiek jókívánságainkat elnevezésű eseményt kilencedik alkalommal szervezte meg február 11, a betegek világnapja alkalmából a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány. Fontosnak tartom, hogy az egészséges társadalom szívén viselje a beteg emberek sorsát, így az egészséges gyermekek is beteg társaikét – mondta Kiss Csongor, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Gyermekhematológiai-Onkológiai osztály osztályvezető egyetemi tanára, a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kuratóriumának elnöke. Kifejtette, habár a tizenöt ágyas osztály folyamatosan telített, azonban a gyógykezelések egyre hatékonyabbak.

Kiss Csongortól megtudtuk, a léggömbös jókívánságokhoz hasonló rendezvények hatása felmérhetetlen. Úgy véli, habár számokkal kifejezhetetlen, a beteg gyerekeknek sokat jelent, ha egészséges társaik számítanak rájuk. Példaként említett egy leukémiából felgyógyult kislányt, aki fél évet gyógykezelés miatt hiányzott az iskolából, ám kitűnő különbözeti vizsgát tett.

A Kangamamik regenerációs tornája és zenés bemutatója után hangos visszaszámlálás közepette kezdetét vette a várva várt látványosság: az óvodások hangos zsivaj közepette egyszerre engedték útjára a lebomló léggömböket. Többen ujjongva ugráltak közben, és integetéssel búcsúztatták az egyre távolabb kerülő lufifelhőt és a soha el nem tűnő jókívánságokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában