Lakossági fórum lesz

2024.05.01. 13:06

Nagyné Legény Ildikó: „A szennyezést nem eltitkolni kell, hanem megszüntetni és hatásait felszámolni”

Egy környezeti hatástanulmány nemrég kimutatta, jelentősen szennyezetté vált a tedeji talaj. A vegyszerszennyezés esetét április 25-i ülésén tárgyalta Hajdúnánás-képviselő testülete. Az azóta eltelt napok történéseiről kérdeztük Nagyné Legény Ildikó alpolgármestert.

Bekecs Sándor

Mint arról korábban beszámoltunk, a Hajdúnánás-Tedej településrészről készült hatástanulmányt tárgyalta a város képviselő-testülete április 25-i ülésén. Az elkészült szakmai dokumentumból kiderült: nemcsak a közeli állattartó telep szaghatása jelent problémát a lakosok mindennapjaiban, hanem vegyszerszennyezés is.

Nagyné Legény Ildikó, tedej, szennyezés, lakossági fórum, vegyszerszennyezés
Nagyné Legény Ildikó megkeresésünkre elmondta, hogy lakossági fórumot tartanak Tedejen és Hajdúnánáson is a vegyszerszennyezés miatt
Forrás: MW-archív

Megkeresésünkre akkor Nagyné Legény Ildikó alpolgármester többek között arról tájékoztatott, hogy a hatástanulmány megállapította kőolajszármazékok megjelenését a tedeji talajban és talajvizekben. A vizsgálat kimutatta, hogy van olyan hely, ahol a megengedett mérték mintegy harmincszorosa megtalálható. Még négy méter mélyen is találtak károsanyag-származékot. Mindezekkel kapcsolatban felvette a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal, melyek arról tájékoztatták, a Tedej Zrt.-nél kármentesítés zajlik. Az ülés óta történtekről kérdeztük az alpolgármestert.

Vegyszerszennyezés történt a tedeji agrárcég környezetében

– Egy éven át tartó szakértői mérés igazolja, hogy súlyos vegyszerszennyezés történt a tedeji agárárcég környezetében. Az önkormányzat levélben kért információkat a társaság vezetőitől, erre nem érkezett válasz. Meghívtuk a cég vezetőit az önkormányzati közgyűlésre, amelyre szintén nem reagáltak és az ülésen sem jelentek meg. Az eset súlya miatt ismét megkeresem Bódi vezérigazgató urat, mivel a hajdúnánásiak hiteles tájékoztatása, egészségük védelme elsődleges és a manapság legfontosabb feladata önkormányzatunknak – hangsúlyozta válaszában Nagyné Legény Ildikó.

Menet közben dolgozunk a térségben élők számára nyújtható segítségen. Talajszennyezés, vízszennyezés és környezetkárosítást mértek fel a szakértők. Ezt a tényt hatósági dokumentumok is alátámasztják. Fel kell tárni a kár mértékét és egészségügyi hatását, hogy minden segítséget megadjunk a hajdúnánásiaknak. Folyamatos adatkéréssel fordulunk a hatóságok felé is

 – emelte ki az alpolgármester.

Lakossági fórumot tartanak a tedejiek tájékoztatása érdekében

– A tedeji talajszennyezés ügye közvetlenül érinti városunk lakosainak egészségét. A szennyezés kapcsán kampánytevékenységgel vádolni az önkormányzatot nemcsak erkölcstelenség, hanem felelőtlenség is. 

Külön probléma, hogy a tedeji cég vezetőinek egyik családtagja önkormányzati képviselői most is, és jelölt a júniusi választáson is: ő sem működik együtt a szennyezés pontos feltárásában és az ügy megoldásában

– mondta Nagyné Legény Ildikó. Mint fogalmazott, a szennyezést nem eltitkolni kell, hanem megszüntetni és hatásait felszámolni. Hajdúnánás önkormányzata a továbbiakban is folytatja a lakosság tájékoztatását annak érdekében, hogy megelőzze a további egészségkárosodások kialakulását. Ennek érdekében lakossági fórumot szerveznek május 2-án, csütörtökön Tedejen, a Draviczky Imre közösségi házban 16:30 órától, a hajdúnánási Mozi épületében pedig 18 órától.

Évek óta elkötelezetten dolgozunk a bio élelmiszerek előállításáért. A cél továbbra sem változott, biztonságot és egészséges élelmiszert biztosítunk a hajdúnánásiaknak

– húzta alá Nagyné Legény Ildikó.

A témában megkerestük a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalt, valamint a Tedej Zrt-t. Utóbbinál arról érdeklődtünk érdeklődtünk, zajlott vagy zajlik-e kármentesítés a cégnél; amennyiben igen, az mikor és milyen ügyben indult; valamint az áprilisi testületi ülés óta történt-e kapcsolatfelvétel az agrárcég és az önkormányzat között.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában