Hajdúnánási ügyek

2023.11.09. 07:00

Hajdúnánási polgármester: „Környezetvédelmi szempontból aggályos beruházásokat nem támogatunk!”

Középiskolás diákok támogatásáról is döntött legutóbbi ülésén a hajdúnánási képviselő-testület.

Bekecs Sándor

Az ülésen Tedejről is tárgyaltak, ahol nemrég többek közt játszóteret adtak át

Forrás: Napló-archív

A MotoGP-beruházás is szóba került Hajdúnánás önkormányzata képviselő-testületének legutóbbi ülésén, mellyel kapcsolatban Szólláth Tibor megosztotta a városvezetés határozott véleményét arra az esetre, amennyiben nem épülne meg mégsem a versenypálya a város határában. A tanácskozáson egyebek mellett több beszámolóról, az önkormányzati intézmények téli üzemeltetéséről és középiskolai képzésben továbbtanuló tehetséges diákok támogatására vonatkozó ösztöndíjpályázatról is tárgyaltak a képviselők.

Mint ismert, a kormány a háború okozta gazdasági nehézségek miatt 2022. őszén határozatlan időre felfüggesztette a hajdúnánási MotoGP-pálya beruházását, majd egy évvel később jött a hír arról, hogy a Dorna és a HUMDA azon vannak, hogy a Hungaroring és a Balaton Park Circuit pályákra vonatkozóan megszerezzék a szükséges engedélyeket a versenyek megrendezéséhez.

Szólláth Tibor az ülésen hangsúlyozta, jelen pillanatban is felfüggesztés alatt van a hajdúnánási projekt, tehát nem eldöntött az, hogy nem épül meg a versenypálya. – Nekünk az az érdekünk, amennyiben nem lesz itt MotoGP-pálya, akkor olyan állami beruházás érkezzen, ami gazdasági szempontból szükséges a városnak, de környezetvédelmi szempontból aggályos beruházásokat nem támogatunk – emelte ki a városvezető.

Szerencsére most olyan tendencia van, hogy Kelet-Magyarországon érdemleges fejlesztések történnek. Jó, ha ebbe mi is megpróbálunk becsatlakozni, viszont a beruházók nem fognak olyan helyre jönni, ahol ez vita kérdése. Kell az ipari fejlesztés, az új munkahelyek. Meg kell erősíteni a város gazdaságát

 – nyomtékosította Szólláth Tibor.

Hajdúnánás Szólláth Tibor haon
A polgármester a beruházások fontosságát is hangsúlyozta
Forrás:  Napló-archív

Könnyebb ügyintézés a tedeji lakosoknak

A folytatásban elfogadták a Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítását. Ennek lényege, hogy kihelyezett ügyfélfogadást szervez a hivatal Tedej városrészen az ott élők számára elérhető szolgáltatások bővítése érdekében. A változtatás lehetőséget ad további egy álláshely létrehozására is. 

Hatalmas előrelépéseket tudtunk tenni a tedeji szolgáltatások kapcsán az elmúlt években. Többek között játszóterek, közösségi terek épültek, újultak meg

 – jegyezte meg Nagyné Legény Ildikó alpolgármester. Egy másik pontban meghatározták a Tedejen tartandó közmeghallgatás időpontját 2023. december 3., 14 órai kezdettel.

A testület a továbbiakban elfogadta a 2024-2038. évekre szóló gördülő fejlesztési terv beruházási tervrészét, az egységes vízkorlátozási tervet, illetve több beszámolót.

Több mint 7 és fél millió forint középiskolások támogatására

Tárgyalták a képviselők a középiskolai képzésben továbbtanuló tehetséges diákok támogatására kiírt pályázatra beadott kérelmeket is. 

A felhívásra 212, a kiírásnak megfelelő, eredményes pályázat érkezett 20 szakképzésben, 70 technikumi képzésben, valamint 122 gimnáziumi képzésben tanuló diáktól. Az önkormányzat 2023. szeptember hónaptól 2024. január hónapig havonta 1 millió 521 ezer forintot, összesen 7 millió 605 ezer forintot fordít a fiatalok támogatására.

Tárgyalta a képviselő-testület az önkormányzati intézmények téli üzemeltetésre történő felkészüléséről szóló előterjesztést is. Ezzel kapcsolatban Szólláth Tibor kiemelte: a tavalyi év során jelentős rezsicsökkentő intézkedéseket kellett tenniük. Ez év elején az idei költségvetés elfogadásával egy 60 millió forintos keretet állapítottak meg a közintézmények energetikai korszerűsítésére. A fejlesztések megtörténtek, illetve folyamatban vannak, így idén nem kell a tavalyihoz hasonló drasztikus intézkedéseket hozniuk.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában