fizetési moratórium

2020.03.30. 20:40

Mi lesz a hitelünkkel a vírusjárvány idején?

A koronavírus okozta vészhelyzet következtében a kormány március 18-án bejelentette gazdaságpolitikai csomagját, mellyel a negatív hatásokat szeretnék csökkenteni.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

De mit jelent ez a gyakorlatban? Mi történik a hitelfizetésekkel? Szakember bevonásával jártunk utána.

A hitel visszafizetési moratóriummal kapcsolatosan Husi Dávidot, a debreceni Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Iroda vezetőjét kérdeztük: – Amikor a kormány döntött a fizetési moratórium bevezetéséről, sok kérdés felmerült. Azt leszögezhetjük, hogy az adós a fizetési moratórium alatt nem esik késedelembe, így késedelmi kamat nem számítható fel. Céltalan lenne a fizetési moratórium, ha az elhalasztott törlesztőrészletek után késedelmi kamatot számolnának fel a hitelintézetek.

„Más kérdés viszont, hogy azon adósok esetében, akik még a fizetési moratórium előtt estek késedelembe, ott a hitelező felszámolhat-e késedelmi kamatot a késedelmes törlesztőrészletek után.”

– Ezzel kapcsolatosan célszerű megkérdezni a hitelező bankot – emelte ki a szakember.

Nem nőhet a törlesztés

Továbbá hozzátette, az ügyfelek havi törlesztőrészlete – a jelenlegi szinthez képest – a vészhelyzet megszűnését követően sem nőhet. – Főszabály szerint egy fizetési moratórium esetén a bank tőkésíti azokat a kamat- és költségrészeket, amit az adós a moratórium ideje alatt nem fizetett meg, ezzel azonban nő a tartozás. A Magyar Nemzeti Bank javaslatára az a kormányzati döntés született, hogy a fizetési moratórium alatt meg nem fizetett törlesztőrészletek kamat- és költségrészét nem tőkésítik, nem lesz belőle kamatos kamat az ügyfeleknek. A veszélyhelyzet megszűnését követően, ezeket a tartozásokat évente egyenlő részletekben kell majd megfizetni, amihez a futamidő meghosszabbítására is szükség lehet.

Sokak helyzetén segít

A kormányzati döntés értelmében, mind a lakossági, mind a vállalati hitelek törlesztését felfüggesztik 2020. december 31-éig. Idetartoznak a CSOK hitelesek, a babaváró hitelesek, sőt a diákhitellel rendelkezők is. – Ez nagy segítség lehet azoknak az adósoknak, akik a kialakult helyzet miatt elveszítik a munkahelyüket vagy csökken a fizetésük. Azok az adósok, akik továbbra is tudják törleszteni a hiteleket, ők dönthetnek úgy, hogy nem élnek a törlesztés felfüggesztésével és a szerződés szerint fizetik a tartozásukat – osztotta meg a Naplóval az iroda vezetője.

Szükségtelen a készpénz

Husi Dávid szerint fontos felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy teljesen értelmetlen megrohamozni a bankjukat pénzkivétel céljából. – Egészségügyi okokból, a készpénz-használatot egyébként is célszerű mellőzni, inkább fizessünk a bankkártyánkkal. Továbbá nem szabad elfelejteni, hogy a bankban lévő pénzünk biztonságban van, hiszen az Országos Betétbiztosítási Alap 100 ezer eurónak megfelelő forint összegig kártalanítja a banki ügyfeleket, a bank fizetésképtelensége esetén.

PSZ

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában