Fejlesztés

2024.05.03. 13:20

Debrecen ivóvízellátása még stabilabbá válik

Okos ivóvíz-távvezeték épült Balmazújváros és a cívisváros között. A TRV Zrt. projektje jelentősen hozzájárul Debrecen ivóvízellátása biztonságához, minőségi javulásához.

Bekecs Sándor

A Debreceni Vízmű Zrt. 1. számú vízműtelepét is érintette a Debrecen ivóvízellátása biztonságát növelő TRV-beruházás

Forrás: Kiss Annamarie

Mintegy 17 milliárd forint uniós forrásból korszerűsítették a Keleti-főcsatorna Felszínivíz Tisztítómű és a Debreceni 1. számú vízműtelep közötti mintegy 16 kilométeres ivóvízvezeték-hálózatot. A fejlesztés jelentős mértékben hozzájárul majd Debrecen ivóvíz minőségének növeléséhez és az ivóvízellátása biztonságához. A beruházás aktualitásáról május 3-án tartottak sajtótájékoztatót.

debrecen ivóvízellátása, trv
Papp László, Debrecen polgármestere kiemelte: a beruházás eredményeként jelentősen javul Debrecen ivóvízellátásának stabilitása
Forrás: Kiss Annamarie

Debrecen gazdaságfejlesztésével kapcsolatban az elmúlt évek során előtérbe került az ivóvízellátás infrastruktúrájának fejlesztése is. Fontos, hogy a város vízellátásának és vízgazdálkodásának fejlesztése a lakosság érdekeit is szolgálják

 – mondta Papp László, Debrecen polgármestere. Mint fogalmazott, a TRV Zrt. és az Építési és Közlekedési Minisztérium közös projektje kiemelt jelentőséggel bír a debreceniek számára, hiszen duplájára nő az ivóvízkapacitás, így még jobbá válik Debrecen ivóvízellátása.

Debrecen egyszerre nő gazdasági és fogyasztói szempontból is, ezért jelentős városi víziközmű-fejlesztésekbe kezdünk. A keleti városrészen 18 kilométeres ivóvízvezeték-hálózatot és több mint 30 kilométeres szennyvízvezeték-hálózatot építünk. Ennek eredményeként 1200 hektárral nő a fejleszthető lakóterületek területe

– mondta Papp László. Hozzátette, a közelmúltban elkészültek, illetve jelenleg is folyamatban vannak olyan fejlesztések, amelyek az ivóvízellátás biztonságát és a természetes környezet vízutánpótlását biztosítják. Ilyen a TRV Zrt. fejlesztése mellett a Civaqua-program is, mely második ütemének elindításáról a közelmúltban döntött a kormány. 

debrecen ivóvízellátása, trv
Fábrik Tamás kiemelte, olyan okos rendszer épült, amely folyamatosan biztosítja Debrecen ivóvízellátása stabilitását
Forrás: Kiss Annamarie

Okos távvezeték biztosítja Debrecen ivóvízellátása stabilitását

Fábrik Tamás, a TRV Zrt. műszaki igazgatója kiemelte, Debrecen lendületesen fejlődik, a gazdasági és társadalmi növekedés következtében a víziközmű-szolgáltatónak is feladata a hosszú távon fenntartható rendszerek kialakítása. – Ez a rendszer – amellett, hogy energiahatékony megoldásokat tartalmaz –, azonnal jelzi, ha probléma lép fel a működésben, így szinte rögtön be tudunk avatkozni – tette hozzá.

A folytatásban Balla Patrik, a TRV Zrt. Állami Létesítmények Főmérnökségének vezető elemzője ismertette a beruházás részleteit. A tisztítóműtől a debreceni vízműtelepig húzódó vezetékpárt korszerűbb, a mai kor elvárásainak maximálisan megfelelő, magas minőségű vezetékekkel kötik össze, melynek köszönhetően, az adott vezeték egy esetleges üzemzavar esetén átkormányozható, és szakaszolható lesz. A rendszer vízellátását szolgáló vezeték kiváltásával, összesen mintegy 32 kilométer hosszban, 600 mm átmérőjű gömbgrafitos öntöttvas cső épült. A meglévő távvezeték átépítése teljes hosszban a szükséges kiegészítő szerelvényekkel, aknákkal, gépészeti elemekkel, két azonos típusú hálózatiszivattyú beépítésével történt.

A fejlesztés eredményeként a vezetékek úgynevezett okos távvezetékként működnek majd. A rendszer üzemeltetése lehetővé fogja tenni a teljes hálózat üzemállapotának folyamatos felügyeletét. A hálózat meghatározott pontjain lévő minőségellenőrző eszközök rendszeresen, valamint üzemzavar esetén is jelet küldenek a diszpécser részére, ezáltal a hibajavítások időtartamai jelentősen rövidülhetnek, így minimalizálva az ivóvízellátás kockázatait.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában