SZON - Jegyzet

2008.05.13. 12:48

Vesztesek olimpiája, avagy miért nem boldogít a pénz?

<p>Boldogít-e a pénz – tettem fel magamnak a kérdést a minap. Elsőre persze egyértelműnek tűnt: hát persze! Aztán arra gondoltam: láttam-e én már boldognak (hogy ne menjünk messzire) Győzikét?</p>

Hát…be kell valljam…nem. Láttam már nevetni, láttam pénzt szórni, de boldognak, - urambocsá - még soha. Pedig ha jól sejtem, bizony van mit a tejbe aprítani Győzőéknél?!

Ezen a gondolatszálon elindultam, és tovább tekergettem agyam kerekeit ezzel a pénz kontra boldogság dologgal kapcsolatban. Eszembe jutottak az ismerősök, akiknek nagy része olyan keveset keres, hogy örül, ha félévente egy mozit megengedhet magának… De ott van az a jóképű fiú, Imi, akinek legjobb tudomásom szerint, már a félmilliót verdesi alulról a havi bére. Na Ő aztán boldog – ötlött fel bennem elsőre, aztán rájöttem: nem találkoztam vele már vagy egy éve, csak az utcán futunk össze néha, amikor éppen siet. Siet… Ez a kulcsszó! Mert hogy a csudába tudná élvezni azt a rengeteg pénzt ennyi sietés mellett?! Hajnalban ébred, dolgozik, késő este hazaér, lefekszik aludni (mert vacsorára sincs idő), aztán reggeltől megint kezdődik a mókuskerék. Hétvégén dolgozik, csaja nincsen, és őszintén, elgondolkodom néha azon, hogy vajon kivel beszélget magánéletről? Aztán rájövök: neki olyan nincsen! Szomorú történet és egyben nagyon elgondolkodtató!

Tényleg munkából és alvásból kell, hogy álljon az élet, ha sok pénzre vágyunk? Van-e értelme a rengeteg pénznek, ha nincs idő elkölteni? Persze, mondhatná valami pénzügyi zseni: befektetés! Igen, erre gondoltam én is, csodálatos ötlet! De akkor sem tudom belátni azt, hogy van értelme! Mert az, aki sokat keres, de cserébe állandóan csak „siet”, jó eséllyel indul a vesztesek olimpiáján, ahol az aranyéremhez vagy egy kórházi beutaló jár, vagy egy útra szóló jegy a megkeseredett, fiatalon kiégett, életunt pénzeszsák léthez.

Nevezzenek, aminek akarnak, de bocsássanak meg azért, mert engem bosszant az örök igazság, a pénz nem boldogít!

Kapcsolódó cikkek:

  • A pénz mégis boldogít - ha adjuk


    Kanadai kutatók kísérletileg igazolták, hogy a pénz - a közmondással ellentétben - igenis boldogít, de csak akkor, ha nem magunkra költjük, hanem másokra.

  • Sztárválogatás 2007 - 17. rész: Győzike 
    Győzike becslése szerint a műtét több mint egy millió forintba fog kerülni. De - mint mondta -a pénz nem számít. Neki csak az a lényeg, hogy felesége ugyanúgy nézzen rá mint régen - írták áprilisban a lapok.

  • Ha én gazdag lennék...
    Én is azok közé a gyarló embeerek közé tartozom, akik eljátszottak a gondolattal, sőt álmodtak is arról, hogy megnyerték az egy-két-három-négy milliárdos lottó főnyereményt.

  • - VK -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!