Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.04.02. 15:56

Jön a „Family Füst”?

Nyíregyháza - Még kapható dohánytermék a boltokban, kocsmákban, de mi lesz azután?

Nyíregyháza - Még kapható dohánytermék a boltokban, kocsmákban, de mi lesz azután?

– Én is a sajtóhírekből értesültem róla, hogy közel másfél ezer településről nem érkezett ajánlat a dohány-kiskereskedelmi jogosultság megszerzésére – mondta el érdeklődésünkre dr. Vincze István, az egyik érintett település, Nyírmihálydi polgármestere.

– Sok olyan vállalkozás működik a faluban, ahol eddig is árultak és ezután is szívesen értékesítettek volna dohánytermékeket. Valószínűtlen, hogy nem hallottak erről az üzleti lehetőségről, nem néztek utána a feltételeknek, sokkal inkább arról lehet szó, hogy a beruházás költségvonzata és kockázata elriasztotta a potenciális pályázókat. Kérdés, hogy kedvezőbbek lesznek-e a feltételek a második fordulóban vagy a pályázat kiírói ragaszkodnak a korábbi elképzelésekhez. Bárhogyan is, felelős szülőként és településvezetőként is azt remélem, hogy a dohánytermékek hozzáférhetőségének korlátozásával hosszú távon csökkenni fog a dohányzók száma, főleg a fiatalok körében. Elszomorító látvány, amikor 13-14 éves gyerekek szájában már ott füstöl a cigaretta! Kevéske zsebpénzüket egy olyan káros szenvedély(betegség)re költik, ami tönkreteszi az egészségüket, és ez sajnos országos jelenség! – fogalmazott dr. Vincze István.

Jön a „Family Füst”?

Penészlek is a nem vagy sikertelenül pályázók listáján szerepel. Klenik Sándorné, a határmenti kistelepülés polgármestere egyben egy helyi vegyesbolt tulajdonosa is, így vállalkozóként nem volt számára ismeretlen a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. pályázati kiírása.

– Minket is megkerestek és arra buzdítottak, működtessünk dohányboltot a községben. A 100 ezer forintos koncessziós díj és a kialakítás szigorú megkötései láttán azonban megtorpantunk, osztottunk-szoroztunk és végül nemet mondtunk. Azt hittem, a „presszósok” majd kapva kapnak a lehetőségen, úgy tűnik, nem tették. Amíg a dohánytermékek nem kerülnek le a boltok, vendéglátóhelyek, töltőállomások polcairól, könnyen elérhetőek minden 18 éven felüli számára, de mi lesz azután? Nem lehet majd cigarettát kapni az érintett településeken? Vagy mobil árusok fogják járni a kisebb falvakat, akár a fagylaltos teherautók szokták? – sorakoztatta kérdéseit Klenik Sándorné.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!