Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.07.02. 11:52

Levelet írtak a miniszternek

<p>A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés kéri a minisztert, hogy vizsgálja ki a kialakult helyzet okait és ezek sürgős orvoslása érdekében intézkedjen. <A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/levelet-irtak-a-miniszternek/cn/szon-news-km_01-20080702-114320"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A></p>

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés június 25-i ülésén döntés született arról, hogy a testület felterjesztéssel él a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszterhez a meggypiacon kialakult zavaros felvásárlási viszonyok megszüntetése illetve a kiszolgáltatott termelők védelme érdekében.

A megyei közgyűlés kéri a minisztert, hogy vizsgálja ki a kialakult helyzet okait és ezek sürgős orvoslása érdekében intézkedjen. Az alábbiakban a levél rövidített változatát közöljük. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a 2008 évi becsült meggytermés 18 ezer tonna, ami ország várható össztermésének 20 százalékát teszi ki. Európában becsült adatok szerint a meggytermés 300 000 ezer tonna, mely a több éves átlagtól lényegesen kevesebb. Ennek ellenére Magyarországon nem a piaci viszonyok dominálnak, hanem egészen más.

Megyénkben a felvásárlási ár kezdettől fogva, 50-60 Ft./kg. A szakmai szervezetek árkalkulációja szerint is, a meggytermelés önköltségi ára 90 forint. A kereslettől függetlenül bizonyos körök irreális mértékben letörik a felvásárlási árakat, teljes veszteségbe és jövőbeni reménytelenségbe sodorva ezzel a meggytermelő gazdákat. A megyei közgyűlés ezúton kéri fel Miniszter Urat, hogy haladéktalanul vizsgálja meg és tárja fel a kialakult, nem kívánatos helyzet okait.

- Száraz Ancsa-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!