Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.07.08. 10:02

KM portré: Lénárt ferenc révész

<p>Balsa - Harminckilenc éve dolgozik a Tiszán, s még most is úgy érzi: nem unalmas ez a munka, minden nap talál benne szépet és újabb érdekességet.</p>

Lénárt Ferenc 1969 óta, vagyis harminckilenc éve dolgozik a Tiszán, s abból az utolsó tizenegy esztendőt a balsai kompon töltötte.

Gávavencsellőn lakik, onnan jár át munkahelyére. Az általános iskola elvégzése után a cipész szakmát tanulta ki Nyíregyházán 1965 és 1968 között. Egy évet dolgozott a gávai cipőipari ktsz-ben, azonban összetűzött főnökével, s dacból elindult új munkát keresni. Amikor Tokajba ért, meglátott egy hajót, s jött az ötlet, hogy ő is vizen fog dolgozni. Éppen volt felvétel, másnap már intézte is a papírokat Miskolcon. Hajósként dolgozott a Tiszán Szegedtől Vásárosnaményig, hajózott a Bodrogon Felsőbereckiig, Megfordult a Körösön, sőt még a Keleti-főcsatornán is.

– Nem unalmas ez a munka, én minden nap találok benne szépet és újabb érdekességet – mondja az egyik kikötés után Lénárt Ferenc, aki Gávavencsellőről jár át dolgozni. – Ha még egyszer elölről kellene kezdeni az életemet, újra ezt csinálnám. Örülök annak is, hogy a fiam, Norbert is ezt a foglalkozást választotta. A kollégám fia is így döntött, így mind a két családban apáról fiúra száll ez a különleges szakma. Az igaz, hogy hűvös, esős, szeles időjárásban kellemetlen ez a munka, de alkalmazkodunk az időjáráshoz, s jól felöltözünk.

Lénárt Ferenc munkáját a szakma is elismerte, 2003-ban ugyanis elnyerte a Tiszai Nagy Révész díjat.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!