Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.27. 06:05

Olvasónk írja: Gyermekkori kakasviadal

<p>Aki két lábbal, és orvul támadt a másikra, illetve vállal akarta fellökni a vetélytársát, az illetőt kiközösítették a csapatból és hosszú ideig nem játszottak vele, illetve focizásnál sem válogatták be a csapatba!</p>

A jó hatvanas korosztályom bizonyosan emlékszik még a gyermekéveink tornaóráira. Abban az időben nem voltak még puccos tornatermek, sportcsarnokok. Jó időben az iskolaudvaron futottunk, fociztunk, távol-, s magasat ugrottunk, egyéb gyakorlatokat végeztünk. Télen, rossz időben maradt a tanterem.

Az olajos padlón összetoltuk a padokat, behoztuk az ugrószekrényt, dobbantót, a szőnyeget és különböző ugrásokat, bukfenceket végeztünk. A testnevelésórák egyéb kategóriájába tartozott a kakasviadal. Annak idején még a szünetekben is szívesen gyakoroltuk.

Leírom a főbb szabályait, amennyiben valaki nem ismerné. Egymással szemben felállt a két bajvívó egy lábon és karban tett kezekkel egymásnak ugrottak és vállal igyekeztek az ellenfelet két lábra kényszeríteni, fejelni szigorúan tilos volt! Amelyik gladiátor előbb tette le a fent tartott lábát, ő lett a vesztes. Aki két lábbal, és orvul támadt a másikra, illetve vállal akarta fellökni a vetélytársát, az illetőt kiközösítették a csapatból és hosszú ideig nem játszottak vele, illetve focizásnál sem válogatták be a csapatba! A gyerekek törvényei még a mi időnkben szigorúak, de tisztességesek voltak.
Vengrinyák János, Sóstóhegy

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!