Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.13. 11:48

Megtaláltuk Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 7 csodáját

<p>Ön szerint melyik az a természeti vagy épített érték, műemlék, vagy műemlék együttes, egységes településrész, vagy egyedi exkluzív látványosság, mely érdemes erre a címre? <dia width="900" height="700" alt=""><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Keress_k_Szabolcs_Szatm_r_Bereg_megye_7_cso/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Keressük Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 7 csodáját 2008.03.11." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/megkerdeztuk-korkerdes-szabolcs-szatmar-bereg.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A><br /><dia width="900" height="700" alt="Csodás hegyek, lápok, templomok 2008.03.26."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Csod_s_hegyek__l_pok__templomok_2008_03_26_/index.shtml , SERIE ,900,700)">Vácz Sándor csodás képei: <img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Csodás hegyek, lápok, templomok 2008.03.26." /></a></dia></p>

05.13. Íme, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hét csodája

Közel kilencezer szavazat érkezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hét csodáját kereső játékunkra, a végső sorrendről csupán néhány szavazat döntött.

Véget ért a közel két hónappal ezelőtt meghirdetett játékunk: eldőlt, mi a megye hét csodája. Márciusban Olvasóink és a Szabolcs Online látogatói több mint százharminc épített és természeti értéket ajánlottak, a  beérkezett ajánlások közül a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Turisztikai Tagozata választotta ki azt a nyolcvanat, azokat, melyek a döntőbe kerültek, s melyekre négy héten át szavazhattak a http://7csoda.szon.hu oldalon, illetve a lapunkban megjelent szelvényeken.

Közel kilencezer szavazat érkezett, a portálon, illetve a szelvényen eljuttatott voksokat összesítve kiderült: a legtöbbet ezek közül a sóstói állatpark kapta, ám csupán néhány vokssal többet a laskodi templomnál. A harmadik lett a nyírkarászi földvár, a negyedik pedig a szabolcsi földvár. Az ötödik legtöbb voksot a rohodi református templom kapta, hatodik lett Nagykálló-Harangod, hetedik pedig a máriapócsi kegytemplom. Ezek tehát megyénk csodái, melyeket megtekinthetnek a http://7csoda.szon.hu oldalon. A játék sikerében a legnagyobb szerepet azon Olvasóink játszották, akik ajánlottak csodákat és akik szavaztak is rájuk – köszönjük nekik!

A megye hét csodája

Sóstói Állatpark: 11,448 százalék
Laskodi református templom: 11,286 százalék
Nyírkarászi földvár: 9,62 százalék
Szabolcsi földvár: 8,65 százalék
Rohodi református templom: 5,05 százalék
Nagykálló-Harangod: 4,41 százalék
Máriapócsi kegytemplom: 3,448 százalék

05.09. Játékunk órákon belül véget ér!

Óriási fordulat a megye hét csodája játékunk finisében: a laskodi templom átvette a vezetést és 11,38 százalékkal vezet a sóstói állatpark (10,12 százalék) valamint a nyírkarászi földvár (9,92 százalék) előtt. A szabolcsi földvár halamas hajrába kezdett: a voksok 8,72 százalékát gyűjtötte be, a rohodi templom 5,04 százalékon áll,  Nagykálló-Harangod pedig 4,21 százalékon. A szavazatok megerősítésére szombaton délig van lehetőség a http://7csoda.szon.hu oldalon, a lapunkban elhelyezett szelvényeket legkésőbb kedden délig fogadjuk el.

Körvonalazódik, mi lesz a megye hét csodája
Lassan véget ér a szavazás: a megye hét csodája játékra már csak péntek délig voksolhatnak: a szavazatokat a http://7csoda.szon.hu oldalon várjuk, a lapunkban megjelent szelvényeket legkésőbb hétfőn délig fogadjuk el. A szavazatok megerősítésére szombaton délig van lehetőségük.

Csütörtökig közel nyolcezer  szavazat érkezett, az élen nincs változás: a legelőkelőbb helyen továbbra is a sóstói állatpark áll, 11,23 százalékkal. A második a nyírkarászi földvár, a voksok 9,27 százalékát begyűjtve, a harmadik pedig a laskodi templom, 8,57 százalékkal. A szabolcsi földvár a voksok 7,11 százalékát gyűjtötte össze, a rohodi templom 5,38 százalékon áll, Nagykálló-Harangod pedig 4,08 százalékon.

A szavazásra már csak néhány óra áll a rendelkezésükre, ezért igyekezzenek, hogy az Önöknek legjobban tetsző, a szívükhöz leginkább közel álló épített vagy természeti értékre leadják voksukat a http://7csoda.szon.hu oldalon, vagy a lapunkban elhelyezett szelvényen.

Néhány nap és kiderül, mi a megye hét csodája

Hétfőig közel hétezer szavazat érkezett, javában zajlik a szavazás: a megye hét csodája játékra már csak néhány napig szavazhatnak: péntek délig várjuk a voksokat a http://7csoda.szon.hu oldalon, illetve a lapunkban megjelent szelvényeken. Eddig közel hétezer szavazat érkezett, hétfőn délután a legelőkelőbb helyen a nyírkarászi földvár állt, közel tizenegy százalékkal. A második a laskodi templom, a voksok 9,49 százalékát begyűjtve, a harmadik pedig sóstói állatpark, 9,28 százalékkal. Tegnap délután a rohodi református templom a szavazatok 5,32 százalékával állt a negyedik helyen, megelőzve a szabolcsi földvárat (4,76 százalék), Nagykálló-Harangodot (4,5 százalék) és a csengeri református templomot (4,02 százalék). A máriapócsi templom 3,45 százalékkal követte őket, majd a vajai kastély (2,72) és a géberjéni Jékey kúria (2,39) következik.

A szavazásra már csak néhány nap áll a rendelkezésükre, ezért igyekezzenek, hogy az Önöknek legjobban tetsző, a szívükhöz leginkább közel álló épített vagy természeti értékre leadják voksukat a http://7csoda.szon.hu oldalon, vagy a lapunkban elhelyezett szelvényen.

Április 11-én kezdődött a játék döntője

Pénteken elindult a szavazás: a megyei kereskedelmi és iparkamara turisztikai tagozata eldöntötte, melyek azok a csodák, melyek a döntőbe jutnak és versenghetnek a megye hét csodája címért.

Folyamatosan érkeznek a szavazatok

Folyamatosan érkeznek a szavazatok: hétfőn délutánig mindössze kilenc olyan döntőbeli érték volt, mely még nem kapott voksot, ám a többiek gyűjtögetik a szavazatokat. A már említett időpontig a legtöbben Nagykálló-Harangod mellett tették le voksukat: közel tíz százalékon állt, a második legtöbb szavazat eddig a csengeri református templomra érkezett – 8,72 százalék – , a döntő megkezdése óta eltelt negyedik napon a nyírparasznyai görög katolikus templom ikonosztázionja volt a harmadik, 6,4 százalékkal. Három százalék körüli eredménnyel büszkélkedik több értékünk is: így a géberjéni Jékei kúria, a nagyhalászi Csuha-Kállay kúria, a Tiszadobi Andrássy kastély és a vajai vár is. A szavazásra még közel négy hét áll a rendelkezésükre, így a jelenlegi elsőkből lehetnek még utolsók, és fordítva: mindenki számára adott a lehetőség, hogy a neki legjobban tetsző, a szívéhez leginkább közel álló épített vagy természeti értékre leadja voksát!

Templomok, kúriák, kripták

A mérkiVilágosi Ernőné a vállaji katolikus templomot ajánlotta, mint levelében írta: az épületetet a vállaji sváb származású lakosok építették a saját pénzükből és erejükből, s amikor az első világháborúban elvitték a férfiakat katonának, az asszonyok folytatták az építést. Ma műemlék templom, csodálatos külsővel és belsővel, a közelmúltban pedig teljesen fel is újították, így nagy hatással van a hívőre és nem hívőkre egyaránt. Juhász Ferenc volt nagygéci lakos a település templomát ajánlotta. A sokak által Reménység temploménak is nevezett épület több mint hétszáz éves. Olvasónk azt írja: a közel ezer éves település az idők során az Ady által megfogalmazott ugarrá vált. A templom viszont áttört az ugaron, és zömök tornya büszkén mutat az ég felé, hirdetve: nem puszta kő, abban Isten lelke lakozik. – Mi ez, ha nem a csodák csodája? – teszi fel a kérdést. Leveléből az is kiderül, hogy önerőből 2002 óta igyekszik a faluközpontban több ezer négyzetmétert rendben tartani, s hogy szerveződik egy társaság, melynek tagjai szeretnék a templomot megmenteni a pusztulástól – úgy véli, a mai világban ez is csodaszámba menne.

– Megyénk 7 csodája közé jó okkal sorolható egy orvostörténeti tárgy is : a besztereci szenteltvíztartó edény, az ún. aspersorium, amely románkori ötvösremekmű , X-XI . századi aranyozott ezüst – írta levelében dr. Fazekas Árpád, aki így folytatja: előszőr Fettich Nándor régész tanulmányozta 1959-ben, s megállapította, hogy az esztergomi királyi műhely kitűnő ötvöse készítette. Innen került a besztereci, az Üdvözítő tiszteletére szentelt monostorba, s a tatárjáráskor áshatták el a földvár területén. Még 1901-ben találta meg magános leletként Asztalos Áron a háza mögötti magas dombon 1 méter mélységben. Az Oláh Gézanyíregyházi ötvöshöz került tárgyat megvásárolta és 1903-ban a Nemzeti Múzeumnak adta dr. Jósa András megyei főorvos. Fokozza az aspersorium becsét , hogy a fogantyúja illeszkedésénél az arábiai iker-szentek, Szent Kozma és Szent Damján szoborfejei is láthatók – ezek a legkoraibb hazai ábrázolásuk.

Balla Ildikó a nagylónyai templomot, a Lónyay család kriptáját, illetve a család kastályparkjának gesztenye fasorát ajánlotta. Mint írja: a műemlék a XIII. században épült katólikus templomként, egyhajós román stílusban. Majd a XIV-XV. században gótikus stílussal bővítették. A harangláb 26,5 méter magas a környék egyik legszebb faharanglábja. A Lónyay család sírkápolnájában 25 elhalt családtag sírfelírata olvasható, közöttük gróf Lónyay Menyhért miniszterelnöké is.

Olvasóink mondták

Kovács János: A 7 csodás kezdeményezésük remek ötlet, kiváló gondolat!

Szántó József: A Tornyospálcai Református Egyház lelkipásztoraként szeretettel köszöntve Önöket, örömmel olvastam, láttam legújabb játékukat, a megyénk 7 csodája szavazást.

Császár István: Nagy figyelemmel kísérem munkájukat: a megye hét csodáját. Kezdeményezésüket nagyon jónak tartom, oly annyira, hogy magam is, szerényen, szeretnék bemutatni két érdekességet lakóhelyem környékéről.

KovácsÉva: Tisztelt Szervezők! Gratulálok a kezdeményezéshez! Ha minden településről 1-2 nevezetességet ábrázoló fotót beküldenének, nagyon jó megyei kiadványt lehetne belőle szerkeszteni. Ha a képekhez leírást is tudnának mellékelni már az a 8 csoda lenne. Nagyon örülök a játéknak, és az eredménytől függetlenül tovább kellene valamilyen szinten folytatni a kezdeményezést! További jó munkát kívánok!

Vámosatya kincseit Koncz-Vágási Katalin, református lelki pásztor ajánlotta a csodák közé. Mint írja, a templom hajója és szentélye megőrizte eredeti tömegét. Síkmennyezetes hajójához bordás keresztboltozattal fedett, négyzetes szentély csatlakozik csúcsíves diadalívvel. A hajó középkori ablakainak csak a nyugati kávái maradtak meg, valószínűleg a szentélyablakokhoz voltak hasonlók. Az 1565 körül református igazgatás alá került templom sekrestyéjét ezt követően bontották el. 1691-ben építették a fa harangtornyot, melynek négy fiatornyos sisakja zsindellyel fedett. A torony teljes magassága 26,5 méter, ebből 13 méter magas a sisak.
 

Egy gót fejedelem nyugszik a Feketehalom alatt

Az egyik egy őshalom, mely Buj és Ibrány határában van. Az egykori Szabolcs vármegye 50-60 ilyen őshalma közül ez, az ún. Feketehalom a legnagyobb. Az 1900-as évek elején maga Jósa András kutatta ezt a területet. Megállapítása szerint egy gót fejedelem temetkezési helye lehet ez. A catalaunumi csatában Attila fejedelem hun serege csapott össze a rómaiakkal és a velük szövetséges gótokkal i. u. 451-ben, tehát még fél évezredre vagyunk korábban, mint a honfoglalás.

A másik csoda szeintem a nyírségi kisvasút, mely a rétközi embernek száz esztendeje fontos közlekedési lehetősége. 1905-ben indult meg a forgalom Nyíregyháza és Dombrád között. Mára már elvesztette korábbi fényét, és amikor a csodák közé ajánlom, nem hagy nyugodni a gondolat: Már az is csoda, hogy még meg van és üzemel.
Szántó József a tornyospálcai Református Egyház lelkipásztoraként azt írja: örömmel olvasott legújabb játékunkról, a megyénk 7 csodájáról. „Természetesen jó érzés tölt el, hogy számos műemléktemplomunk is feltűnik e nemes versengésben, hiszen számos egyházi épületünk sok száz éve állítja meg a hétköznap emberét, legyen az átutazó, vagy padba leülő hitét gyakorló egyháztag – írj. Szeretném kiemelni, hogy bölcsen írták ki a felhívást, mikor keresik az egységes településrészeket is. Kis pátriárkánk, Tornyospálca az elmúlt 2 évtizedben lényegében 2 új épületet épített, amely lényegesen átalakította a település képét. Szomorúan adok hírt arról, amit az Önök oldala is közölt, hogy a napokban a tűz martaléka lett Tornyospálcán egy olyan komplexum, amely jó értelemben megváltoztatta a régi utcaképet. S ma százak állnak meg elborzadva a füstös, tökéletesen leégett épületegyüttes előtt. E tragédia hozta elő bennem azt a gondolatot, hogy egy modern épület léte vagy nemléte mennyire formálja, áthatja mindennapjainkat. S véve a bátorságot hozakodok elő a másik új középülettel, az egyházközségünk által épített közösségi épülettel, amelyet ezennel szeretnék is benevezni, beküldeni. Az épület egy téren helyezkedik el, helyén egykor egy 100 éves, rossz állapotban lévő iskola állt, körül az udvaron és a kertben lucerna nőtt, s az esővíz ide folyt be. 2003 tavaszán indult el az építkezés, s 2006-ra készült el. Valóban csoda, hadd írjam nagybetűvel CSODA, amilyen pozitív változást jelentett ez épület s annak környezete a településünkön. S talán ami még jobban értékelhetővé teszi e csodát, hogy sok mai, itt élő ember keze munkája, adománya van benne az épületben, s tudjuk, amiért az ember megdolgozik, amire áldoz, azt talán jobban értékeli és megbecsüli. Bár tudom, hogy a nagyokkal nem lehet épületünket egy lapon említeni, de hogy a mienk is egy csoda, az biztos.

Megmozdult az egész megye!

Bátorliget polgármestere, Antal Mihály az őslápot ajánlotta a csodák közé, s számos fotót is mellékelt. Csaroda első embere, Király Béla István a méltán híres csarodai református templomot ajánlotta, mely, mint írja: kicsiny falujuk csodálatos építészeti emléke.

Küldött néhány fotót, és egy rövid leírást is: a falu közepén, kissé kiemelkedő helyen álló, román stílusú műemlék kőtemploma, amelyet a Csaronda vize vesz félkörbe, a XIII. sz. harmadik negyedében épült. A hajó északi falának és a diadalívnek freskóit a templom építésével egy időben, a szentély festményeit a XIV. században készítették.

 

A XVI. század első felében Csaroda egész lakossága a kálvini hitre tért, így a templom is a reformátusokat szolgálta tovább. 1595-ben már mint virágzó anyaegyházat említik, amelynek a papja 1598-ban Kvassai Mátyás, 1613-ban Vári Menyhért, 1631-ben Károlyi Mihály volt. 1642-ben Persenyi Gábor lelkészsége idejében a templomban lévő freskókat lemeszelték és helyettük ősi életfás-virágos ornamentika került a falakra, a külső ajtó és ablakkeretekre.

A templom belső berendezését 1747-ben Kisrédei Rédei Ferenc készítette.
Tákos polgármestere, Varga János településük egyik ékességét, a református templomot ajánlotta a csodák sorába. Úgy véli, a templom a környék egyik legszebb műemléke, a népi barokk stílusú, paticsfalú, zsindellyel fedett templomot 1766-ban építették, s alig nagyobb egy régi parasztháznál.

Csodák csodája – öszentsége látogatásának emlékére

Folyamatosan érkeznek az ajánlások megyénk hét csodájára: egyik Olvasónk, Szabó József Nepomuki Szent János Kápolnáját javasolta a csodák közé.

Leveléből kiderül: a kápolna 1801-ben, a római katolikus templommal egyidőben épült Kopócsapátiban (1850-től Aranyosapáti) 4 út találkozásánál. Az utak Kisvárdáról, Záhonyból, Vásárosnaményból és „kompon keresztül”  Tiszaadonyból érkeznek.

A kápolna funkcióját tekintve a néhai Újhelyi Tivadar nagyságos úr elmondása szerint a Máriapócsra zarándokló hívek imádkozó helye volt. Szemben az ún. Balázsi féle portán állt egy náddal fedett szálláshely is, ám ma már ez nincs meg. A kápolnában később elhelyeztek egy fekete márványtáblát a következő felirattal: "II. János Pál pápa őszentsége máriapócsi látogatásának emlékére és tiszteletére a keresztények. 1991. VIII. 18." Ön mit ajánlana?

Ami az ókorban a Gízai Nagy-piramis, Szemirámisz függőkertje, Artemisz-temploma, Pheidiasz Zeusz-szobra, a Halikarnasszoszi mauzóleum, a Rodoszi Kolosszus és az Alexandriai világítótorony, az napjainkban a Csatorna-alagút, az Empire State Building vagy a Golden Gate híd: a bennünket körülvevő világ csodái. Ám nemcsak a nagyvilág, de legszűkebb környezetünk is számos csodát tartogat: egy épületet, egy természeti jelenséget, egy műalkotást.

Keressük Szabolcs megye hét csodáját, s ahhoz, hogy a lista teljes lehessen, Olvasóink véleményét is várjuk. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Turisztikai Tagozata hét csodára tesz javaslatot, de természetesen Olvasóink véleményére is kíváncsiak vagyunk: Ön szerint melyik az a természeti vagy épített érték, műemlék, vagy műemlék együttes, egységes településrész, vagy egyedi exkluzív látványosság, mely érdemes erre a címre?

Ajánlások az ország minden részéből

Az ország valamennyi részéből érkeznek ajánlások, Olvasóink és látogatóink eddig közel száz megyei értéket ajánlottak a csodák közé. Folyamatosan érkeznek az ajánlatok a megye hét csodája játékunkban, Tákos polgármestere, Varga János településük egyik ékességét, a református templomot ajánlotta a csodák sorába. Úgy véli, a templom a környék egyik legszebb műemléke, a népi barokk stílusú, paticsfalú, zsindellyel fedett templomot 1766-ban építették, s alig nagyobb egy régi parasztháznál. Elekné Hajdu Helga a Nagyhalászban található Csuha-Kállay kúriát ajánlotta, s leírta: a kúriát a XVIII. század végén emelték, majd 1830 körül klasszicista stílusban átépítették. Itt született 1794-ben Csuha Antal, az 1848-49-es szabadságharc honvédtábornoka. Egy pécsi Olvasónk, Almási Attila rejtett kincseket küldött: a jánkmajtisi (jánki) római katolikus templom barokk szobrait, a komlódtótfalui klasszicista Becsky kúriát, a szamosújlaki református templomot és a csengersimai román kori református templomot. És Ön mit ajánlana? Részletek és fotók a 7csoda.szon.hu oldalon.

A beérkezett ajánlások közül a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Turisztikai Tagozata dönti el, hogy melyek azok a csodák, melyek bekerülhetnek a döntőbe, s melyekre Olvasóink három héten át szavazhatnak. Az a hét természeti vagy épített érték, műemlék, vagy műemlék együttes, egységes településrész, vagy egyedi exkluzív látványosság lesz Szabolcs megye hét csodája, mely a legtöbb szavazatot kapja.

További információk a 7csoda.szon.hu-n!

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!