Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.08. 17:31

Katasztrófavédelmi vetélkedő Harangodon

<p>Harangod - Másfél tucatnyi csapat részvételével megkezdődött a vetélkedő Nagykállóban, a Harangodi tó mellett. Megnyitó szavaiban Dányi Béla PV ezredes elmondta, ennek a versenynek csak győztesei vannak. <dia width="900" height="700" alt="Katasztrófavédelmi vetélkedő Harangodon 2008.05.08."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Katasztr_fav_delmi_vet_lked__337__Harangodo/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Katasztrófavédelmi vetélkedő Harangodon 2008.05.08." /></a></dia>&#160;<dia width="900" height="700" alt="Katasztrófavédelmi vetélkedő Harangodon 2008.05.08."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Katasztr_fav_delmi_vet_lked__337__Harangodo_1/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Katasztrófavédelmi vetélkedő Harangodon 2008.05.08." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/harangod-vetelkedo-katasztrofavedelem.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/katasztrofavedelem-harangod-nagykallo-verseny-vetelkedo.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A hagyományoknak megfelelően Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is április hónapban zajlottak 10 különböző helyszínen az I. fokozatú versenyek.

Idén a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetése úgy döntött, hogy immár 3. alkalommal Nagykálló-Harangodon a kállóiak kedvelt kiránduló helyén, egzotikus, egyedi faépületekkel díszített környezetben rendezi meg a megyei döntőt.

A II. fokozatú versenyre május 08-án került sor. A 08:40 órakor kezdődő megnyitóra 10 általános és 7 középiskolás versenyraj sorakozott fel. A Himnusz hangjait követően Dányi Béla pv. ezredes megyei katasztrófavédelmi igazgató helyettes köszöntötte a vendégeket a versenyzőket és kísérő tanárokat.

Részt vett a rendezvényen Dr. Endrődi István nyá. pv. ezredes a Magyar Polgári Védelmi Szövetség Elnöke, Dr. Hagymási József a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Polgári Védelmi Szövetség Elnöke és a szövetség vezetőségének több tagja.

A köszöntőt követően Dr. Hagymási József bíztató szavakkal nyitotta meg a versenyt. Napsütések de olykor kellemetlenül szeles időben kezdődtek meg ezután a küzdelmek.

A rendezők ebben az évben két különálló versenypályát alakítottak ki, melyek közül az egyiken elsősorban elméleti állomások szerepeltek: tesztlapok kitöltése, tájolási feladatok, sziréna jelzések, egészségügyi ismeretek, VFCS műszerfelismerés, szelektív hulladékgyűjtés stb.

A másik pályaszakaszt rafinált módon a dombok között jelölték ki, melynek során mintegy 1.5 km-es ovális pályán ügyességi feladatokat kellet minél rövidebb idő alatt és hibátlanul teljesíteni a 4 fős versenyrajoknak.

Ezen a pályaszakaszon többek között rádiós navigálás, kötélen lajhármászás, sebesült szállítás hordágyon, mocsárjárás, nyúlgátépítés és tűzoltási elemként célba lövés vízsugárral volt a feladat.

A jó hangulatban, kellemes környezetben lezajlott versenyen az alábbi eredmények születtek:

 

Általános iskolás kategória:

Helyezési sorrend

Csapat

Helyezések

Össz. hsz.

akadálypálya

elmélet

1.

Általános Iskola, Nyírlugos

3.

3.

6

2.

Árpád Fejedelem Általános Iskola, Geszteréd

4.

2.

6

3.

Körzeti Általános Iskola, Tiszanagyfalu

1.

6.

7

4.

Képes Géza Általános Iskola, Mátészalka

5.

4.

9

5.

Általános Művelődési Központ, Mándok

8.

1.

9

6.

Arany János Gimnázium és Általános Iskola Szabó Lőrinc Tagintézménye, Nyíregyháza

2.

8.

10

 

Középiskolás kategória:

Helyezési sorrend

Csapat

Helyezések

Össz. hsz.

akadálypálya

elmélet

1.

Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi, Vízügyi Szakközépiskola, Nyíregyháza

1.

1.

2

2.

Mátészalkai Szakképző Iskola Baross László Mg-i Szakközépiskolai és Szakiskolai Tagintézménye

2.

5.

7

3.

Báthori István Középiskola és Szakiskola, Nyírlugos

4.

3.

7

4.

Nagykállói Középiskola Budai Nagy Antal Szakközépiskola Intézményegység

5.

2.

7

5.

Váci Mihály Gimnázium, Tiszavasvári

3.

6.

9

6.

Kandó Kálmán Közlekedési Szakközépiskola és dr Béres József Kollégium, Záhony

6.

4.

10

7.

Lónyay Menyhért Szakközép- és Szakképző Iskola, Vásárosnamény

7

7

14

 

 

A dobogós helyezést elért versenyrajok és felkészítő tanáraik értékes ajándéktárgyakat kaptak. A díjakat a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Megyei Tűzoltó Szövetség ajánlotta fel, melyek között műszaki cikkek voltak (CD-s rádiók, web kamerák, Pendrive, Headset). Ezen kívül a Megyei Polgári Védelmi Szövetség arany, ezüst és bronzérmekkel, serlegekkel ismerte el a kiemelkedő teljesítményt mindkét versenykategóriában.

Valamennyi résztvevő emlékpólót vehetett át.

A két kategória győztes továbbjutott a Csillebércen 2008. május 31. – június 01-én megrendezésre kerülő országos döntőbe.

Bízunk benne, hogy a hagyományoknak megfelelően eredményesen képviselik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét az országos megmérettetésen.

 

                                                                                              Holes István tű. alezredes


Hagymási József jó versenyzést kívánt a fiataloknak, a város polgármestere Juhász Zoltán pedig azt emelte ki, hogy az itt lévő szakemberek jelentik a jelent, a vetélkedő fiatalok pedig a jövőt. A feladatok közt tájékozódás, riadó jelzések értelmezése, kerékpáros ügyességi szám, sőt a Speciális mentők pályáján különleges akadály legyőzése is szerepel.

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!